Kardinál Filoni: je zapotřebí evangelizační mentality

30.9.2017 

Pronásledování církve se zpravidla stává kvasem evangelizace. V Japonsku se situace vyvíjela jinak. Systematické potlačování křesťanské víry po více než 250 let založilo v Japoncích přesvědčení, že je jejich kultuře cizí – řekl po návratu z desetidenní vizitace v této zemi kardinál Fernando Filoni, prefekt Kongregace pro evangelizaci národů. Katolíci jsou v Japonsku nepatrnou menšinou. Na 127 milionů obyvatel má církev půl milionu domácích věřících a jednou tolik katolických přistěhovalců. Jak řekl pro Vatikánský rozhlas kard. Filoni, evangelizace naráží v této zemi na celou řadu obtíží. Mnoho se však musí změnit i v samotné místní církvi:

„Je zapotřebí evangelizační mentality. Tam, kde chybí, omezujeme se na rituální, setrvačnou činnost, organizaci setkání a konferencí, které se ve skutečnosti nedotýkají podstaty problému. Musíme mít také na paměti, že jde o malé společenství, v němž mají lidé tolik práce a povinností, že už nenacházejí čas na duchovní život. Situace je o to komplikovanější, že ostatní náboženství rozšířená v Japonsku mají čistě formální charakter, jde v nich o splnění několika formálních požadavků, a tím to končí. Křesťanství naopak vyžaduje stálou angažovanost. V Japonsku se kromě toho setkáváme s antropologií, která nestaví do centra člověka, nýbrž výkonnost, a tedy práci a úspěch. V této situaci je lidská osoba ve službě ekonomiky, organizace a výkonnosti. To vše znesnadňuje přístup ke křesťanství, které je antropocentrické, protože staví do centra vesmíru člověka,“ řekl kardinál Filoni.

Prefekt Kongregace pro evangelizaci národů dále poznamenal, že v Japonsku v posledních letech selhalo také předávání víry v rodině. Křesťanství podlehlo typicky japonskému přístupu k náboženství, považovanému za čistě soukromou záležitost. Pokud však rodiče nedbají na křesťanskou výchovu svých dětí, pak je v podstatě vychovávají k náboženské lhostejnosti – a to se musí změnit – řekl kardinál Filoni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.