Vatikánská premiéra filmu o sv. Maxmiliánu Kolbe

28.9.2017 

Ve Vatikánu byl v úterý představen film věnovaný postavě sv. Maxmiliána Kolbeho „Dvě Koruny“. Premiéra se konala v Sále kardinála Andrzeje Maria Deskura za přítomnosti režiséra Michala Kondrata a herce Adama Woronicze, který ztvárnil hlavní roli.

Film byl ve Vatikánu přijat velmi pozitivně. Režisér Kondrat uvedl, že mu záleželo na této projekci, aby svět mohl lépe poznat postavu tohoto světce, který je všeobecně známý pouze jako mučedník. P. Andrzej Majewski SJ, programový ředitel Vatikánského rozhlasu, hovořil po představení s představitelem hlavní role, hercem Adamem Woroniczem:

„Myslím, že si všichni pamatujeme, jak papež František při návštěvě v Auschwitz zůstal v cele Maxmiliána Kolbeho, pamatujeme si jeho mlčení. Tenkrát se celý svět ptal, kdo byl ten Kolbe. V profesionálním životě se stává, že jsou okamžiky, jsou role, kdy nějak cítíme, že naše povolání má velký smysl, že můžeme šířit dobro a že o něm můžeme říkat druhým. Obraz a herec má velkou sdělnou sílu, může se člověka dotknout a v lidském srdci se díky tomu může cosi zrodit.“

Maxmilián Kolbe je známý především pro svou heroickou oběť, s níž šel dobrovolně na smrt místo otce rodiny. Málokdo však ví, že tento velký mučedník dvacátého století byl z otcovy strany Čech. Ačkoliv dvě generace jeho předků žily v Polsku, ještě oba jeho prarodiče pocházeli z českých rodin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.