Kardinál Parolin: severokorejská krize vyžaduje multilaterální řešení

23.9.2017 

„Vatikán v rodině národů“ (Il Vaticano nella famiglia delle nazioni, Cambridge University Press 2017), tak je nadepsána kniha arcibiskupa Silvana Maria Tomasiho, zkušeného vatikánského diplomata, který zastupoval Svatý stolec při mezinárodních institucích, včetně OSN nebo Světové obchodní organizace. Prezentace knihy proběhla včera večer v rezidenci velvyslance Spojených států při Svatém stolci za účasti kardinála státního sekretáře Pietra Parolina, který při té příležitosti poskytl rozhovor Vatikánskému rozhlasu:

Jsem rád, že se naskytla tato příležitost při prezentaci knihy, která shromažďuje některé příspěvky mons. Tomasiho z doby jeho dlouhého působení v OSN, zejména proto, že nám dovoluje poukázat na důležitost multilaterálnosti v době, kdy je po mnoha stránkách v krizi a kdy je pokušení jednat na vlastní pěst a rozhodovat jednostranně. Jde tedy o to zdůraznit důležitost multilaterálnosti, zdůraznit, že Svatý stolec ji považuje za nástroj k řešení složitých problémů dnešního světa, zdůraznit naše úsilí – které je ovšem úsilím všech – přání sloužit lidské osobě, její důstojnosti, právům, sloužit míru, řádnému a mírovému soužití na světě. Jinými slovy, jde o možnost připomenout tyto velké principy, které jsou principy sociálního učení církve. A ještě jedna věc – jde o to nabízet konkrétní ukazatele. Nestačí totiž pouze potvrzovat dobrou vůli, nestačí principy připomínat. Důležité je také poskytovat ukazatele k cestám, které lze následovat. Po této stránce je tato kniha vskutku výmluvná.

Mluvil jste o krizi multirateralismu. Vezměme si například severokorejskou krizi...

Ano, měl jsem na mysli právě toto. Krize samozřejmě souvisí s novým kontextem, v němž jsme se ocitli a který je multipolární, jsou v něm nejrůznější instance.... Právě proto, že svět je nesmírně diversifikovaný, je nutné obracet se k tomuto nástroji a za jeho pomoci se pokoušet o pokojné řešení rozdílností. Možná by se měly znovu promyslet instituce, které vyjadřují tento princip, snad i ty by potřebovaly aktualizovat... jak dlouho už se mluví o reformě OSN! Princip však zůstává, a právě to jsme chtěli zdůraznit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.