Apel korejských biskupů: dialog je vždycky možný

22.9.2017 

Nesmíme ztrácet naději v možnost nalézt cestu k navázání dialogu na korejském poloostrově - rakety a demostrace síly totiž zcela jistě mír nevybudují, apeluje mons. Lazarus You Heung-sik, biskup Daejeonu a předseda komise Iustitia et Pax korejského episkopátu v reakci na rostoucí atmosféru napětí v tomto regionu.

Jihokorejský biskup pozvedá hlas ve chvíli, kdy americký prezident a členové Rady bezpečnosti Spojených národů vyzvali Severní Koreu k opuštění programu jaderného zbrojení a k okamžitému projevení upřímné snahy o jaderné odzbrojení prostřednictvím konkrétních akcí.
V rozhovoru pro agenturu Sir varuje biskup You Heung-sik před „hrátkami se zbraněmi“. „Rakety míru nesposlouží,“ vzkazuje do Severní Koreje a odsuzuje provokativní přelet severokorejské rakety nad Japonskem, na který odpověděla americká simulace bombardování na hranici mezi oběma Koreami. Jeho apel se však obrací zejména k představitelům Spojených států, Jižní Koreje a Japonska: „Ačkoliv říkáte, že dialog skončil, žádám vás, abyste ještě jednou hledali cestu míru, protože k dialogu neexistují alternativy“. Je nutné hledat byť by sebemenší bránu, která by mohla otevřít cestu dialogu. Mír je totiž možný vždycky – zdůrazňuje biskup You Heung-sik.
V tomto směru poukazuje na nedávnou iniciativu jihokorejské vlády, která vyhradila 8 milionů dolarů na humanitární pomoc pro Severní Koreu: 4,5 milionu na potravinové příděly a 3,5 milionu na léky, určené zejména matkám, dětem a nejslabším vrstvám společnosti. „Je to významné a velmi odvážné gesto,“ dodal předseda komise Iustitia et Pax.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.