Papež: Měj odvahu pravdy, ale pamatuj, že nejsi nadřazen nikomu

20.9.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo asi 30 tisíc lidí na generální audienci. Na úvod své katecheze vybral Petrův nástupce čtení z listu Židům (6,10-12), ve kterém sv. Pavel povzbuzuje křesťany, aby svoji horlivost v lásce a službě spolukřesťanům projevovali neustále, až do doby, kdy se naplní naše naděje. Papež pokračoval v tématickém cyklu svých katechezí. Dnešní již 33. díl nazval „výchova k naději“ a koncipoval jej jako osobní pobídku adresovanou všem za použití osobního zájmena ty. V samotném závěru Svatý otec řekl:

Stále měj odvahu pravdy, ale pamatuj, že nejsi nadřazen nikomu. Pamatuj na to: nejsi nadřazen nikomu. I kdybys zůstal jediným, kdo věří v pravdu, nevyhýbej se přítomnosti lidí. I kdybys žil v mlčení poustevny, nos v srdci utrpení každého tvora. Buď křesťanem a v modlitbě všechno odevzdávej Bohu. A pěstuj ideály. Žij pro něco, co převyšuje člověka. A kdyby tě jednoho dne tyto ideály měly žádat, abys draze zaplatil, nikdy je nepřestaň nést ve svém srdci. Věrnost dosáhne všeho.
Když pochybíš, povstaň. Nic není lidštějšího než pochybit. A tato pochybení se ti nemají stát vězením. Nebuď uvězněn ve svých pochybeních. Syn Boží přišel nikoli kvůli zdravým, nýbrž kvůli nemocným, a tudíž přišel i kvůli tobě. A kdybys v budoucnu pochybil znovu, neboj se a povstaň! Víš proč? Protože Bůh je tvůj přítel.
Zachvátí-li tě hořkost, pevně věř ve všechny lidi, kteří ještě pracují pro dobro: v jejich pokoře je zárodek nového světa. Stýkej se s lidmi, kteří opatrují srdce jako srdce dítěte. Uč se z údivu, pěstuj úžas. Žij, miluj, sni, věř. A s milostí Boží nikdy nezoufej.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.