Šéf vatikánské diplomacie hovořil OSN o boji proti novému otrokářství

20.9.2017 

Arcibiskup Paul Gallagher se účastní v těchto dnech plenárního zasedání OSN v New Yorku. Během včerejší debaty na téma nucené práce, moderní otrokářství a obchod s lidmi šéf vatikánské diplomacie připomněl dlouhou tradici církevní angažovanosti na tomto poli. Jednoznačné odsouzení všech těchto hanebných jevů zaznělo už v roce 1965 v konstituci II. Vatikánského koncilu Gaudium et spes (27). Jak vatikánský představitel připomněl, duchovní osoby a zejména řeholnice mají často snažší přístup k obětem sexuálního zneužívání. Zotročované ženy jim dávají důvěru ochotněji než pracovníkům výměru spravedlnosti.

Arcibiskup Gallagher poznamenal, že k potlačení současného otrokářství je nezbytný společný postup na různých úrovních, aby viníci byli potrestáni a obětem se dostalo náležité péče. Církev bude v této věci i nadále aktivní. Tím spíše, že papež František označil boj proti novým formám otroctví za jednu z priorit svého pontifikátu.

Šéf vatikánské diplomacie vystoupil také v debatě na téma občanské války ve Středoafrické republice. Zdůraznil, že mezi národní společenství musí podpořit demokratizační proces a rozvoj nezbytných struktur. Zabezpečení spravedlnosti však je povinností místní vlády. Jak řekl arcibiskup Gallagher, je třeba dosáhnout příměří, odzbrojení a resocializace členů povstaleckých skupin, stejně jako zajistit spravedlnost obětem konfliktu a emigrantům, kterým je třeba umožnit návrat do jejich domovů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.