Svatý stolec k případu Emanuely Orlandi

19.9.2017 

Tiskový mluvčí Svatého stolce Greg Burke označil za naprosto smyšlené a neopodstatněné informace, které v pondělí zveřejnil italský tisk k případu Emanuely Orlandi. Tato patnáctiletá dcera vatikánského zaměstnance zmizela beze stopy v Římě 22. června roku 1983 a je dosud považována za nezvěstnou. Dva italské deníky nyní publikovaly obsáhlé úryvky z knihy novináře Emiliana Fittipaldiho, který tvrdí, že Vatikán zaplatil za zahraniční pobyt zmizelé vatikánské občanky v letech 1983-1997 téměř půl miliardy italských lir, což by odpovídalo zhruba částce 250 tisíc euro.

Dokládá to údajným dokumentem, adresovaným dvěma kuriálním kardinálům (Giovannimu Battistovi Re a Jean-Louisovi Tauranovi), který tyto náklady vypočítává. Měl jej sestavit tehdejší předseda Správy majetku Apoštolského stolce, italský kardinál Lorenzo Antonetti. Téměř dvouseststránkový dokument pochází z archivu mons. Lucia Valleja Baldy, jednoho z odsouzených v kauze úniku interních dokumentů Svatého stolce (tzv. Vatileaks). Mezi obžalovanými v tomto procesu byl také zmíněný novinář Emiliano Fittipaldi.

Kromě přímo zúčastněných také Státní sekretariát Svatého stolce rozhodně popřel, že by se mohlo jednat o autentický dokument. „Jde o podvrh“, prohlásil arcibiskup Angelo Becciu, substitut Státního sekretariátu, pro dnešní vydání deníku Corriere della Sera (19.9.2017). Svatý stolec v tiskovém prohlášení zejména lituje toho, že obdobné lživé informace jsou nejenom urážkou na cti, nýbrž zejména rozjitřují nesmírnou bolest rodiny Orlandi, která již 34 let doufá v návrat své dcery. Státní sekretariát proto zmíněnou rodinu ujišťuje o své podpoře a účasti, stojí v tiskovém sdělení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.