Někdejší ředitel Vatikánského rozhlasu oslavil 100. jubileum

18.9.2017 

Sté narozeniny dnes oslavil P. Antonio Stefanizzi SJ, někdejší ředitel Vatikánského rozhlasu, který se v 50. a v 60. letech významně přičinil o technický rozvoj naší rozhlasové stanice. Prostřednictvím státního sekretáře mu poblahopřál papež František.

„P. Stefanizzi byl jmenován ředitelem Vatikánského rozhlasu jako velice mladý. V 35 letech vystřídal ve vedení P. Soccorsiho. Jeho prvním úkolem bylo vybudovat velké vysílací centrum pro mezinárodní krátkovlnné vysílání v Santa Maria di Galeria, o jehož založení bylo rozhodnuto už dříve. To se pak stalo hlavním nástrojem k celosvětovému šíření programů Vatikánského rozhlasu v mnoha nejrůznějších jazycích a na všech kontinentech. P. Stefanizzi byl v první řadě technik, ale dal plně k dipozici Svatému Stolci své technické a organizační schopnosti, aby rozvinul nástroje, které byly v jeho době nejvhodnější k šíření poselství Svatého otce a církve.“ – připomíná zásluhy svého řádového spolubratra o. Federico Lombardi.

P. Stefanizzi se už jako mladý jezuita orientoval na exaktní vědy. V Neapoli ukončil studia matematiky a fyziky. Ve studiu pokračoval v New Yorku, kde se pod vedením držitele Nobelovy ceny Victora Hessa zabýval zkoumáním kosmického záření. Po jmenování do čela Vatikánského rozhlasu v roce 1953 vytvořil z pověření papeže Pia XII. vysílací centrum v Santa Maria di Galeria. Antény rozestavěné na prostranství o 400 hektarech umožňovaly vysílání programů na krátkých a středních vlnách téměř do celého světa. Vysílací centrum vysvětil osobně papež Pacelli, který se při té příležitosti vydal na jednu z nejdelších cest mimo Vatikánské hradby.
Jak připomíná o. Lombardi, P. Stefanizzi sehrál historickou roli také v oblasti satelitní komunikace:

„Angažoval se také při zakládání Intelsatu, což byla první mezinárodní organizace pro komunikaci prostřednictvím satelitu. Reprezentoval v ní Vatikánský stát, který byl jedním z jedenácti zakládajících členů na světové úrovni.“

P. Stefanizzimu byla svěřena rovněž příprava Vatikánské baziliky na zasedání II. Vatikánského koncilu a televizní přenosy z jeho jednání. Zorganizoval rovněž také ztv. Mondovisioni, celosvětové přenosy z hlavních vatikánských bohoslužeb jako je vánoční vigílie, velkopáteční Křížová cesta či požehnání Urbi et Orbi.
O. Antonio Stefanizzi dodnes žije ve stínu Svatopetrské kupole, v jezuitském domě sv. Petra Kanisia. Do téže komunity patří také jezuité, kteří jdou v jeho stopách ve Vatikánském rozhlase.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.