O Matce církve pod křížem svého Syna

15.9.2017 

V homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty vybídnul papež František stručně k rozjímání o Panně Marii Bolestné, jejíž liturgická památka připadá na dnešek.

Rozjímat o Ježíšově matce, rozjímat o tomto znamení odporu, protože Ježíš zvítězil, ale na kříži, na kříži. K porozumění či alespoň přiblížení se tomuto tajemství je zapotřebí víry.

Maria to věděla – pokračoval papež – celý život měla duši probodenou. Následovala Ježíše a slyšela komentáře lidí – někdy pro, jindy proti – ale vždycky stála při svém Synu. Proto říkáme, že je první učednicí. Maria prožívala neklid, který dal v jejím srdci vzniknout tomuto znamení odporu. Na konci, stanula tam, pod křížem a hleděla na svého Syna. Možná, že slyšela i takové komentáře jako: »Podívej, tamhleta je matkou jednoho z těch tří zločinců«, ale Ona nastavila tvář kvůli Synu.

To co nyní říkám jsou jen slůvka, jež mají pomoci rozjímat mlčky o tomto tajemství. Ona nás všechny porodila v té chvíli, porodila církev. Ženo – říká jí Syn – to jsou tvoje děti. Neříká matko, říká ženo. Silná, odvážná žena. Byla tam dát najevo: Toto je můj Syn. Nezapírám Jej.

Dnešní evangelium (Jan 19,25-27) má spíše než k reflexi pobízet k rozjímání. „Duch svatý ať každému z nás řekne to, čeho je nám třeba,“ končil papež František dnešní obzvláště krátkou homilii v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.