Křesťanský přínos Evropě nelze smazat

28.10.2004 

Křesťanský přínos k utváření Evropy nelze popřít, ani když ho zamlčí oficiální dokumenty. Jan Pavel II. to připomněl při dnešní audienci předsedy Evropské komise, Romana Prodiho. Poté, co nominovaný předseda Evropské komise, José Barroso, stáhl svůj návrh složení nové exekutivy Evropské unie, zůstane na Prodim, aby předsedal zítřejšímu podpisu evropského ústavního dokumentu. Při slavnostní ceremonii na římském Kapitolu ztvrdí konstituci reprezentanti 25 členských států.

V promluvě k Romano Prodimu a jeho doprovodu Jan Pavel II. zdůraznil, že Svatý stolec od počátku podporoval vznik Evropské unie. Aktivně sledoval jednotlivé etapy rozvoje a vždy se řídil povinností otevřeně formulovat oprávněná očekávání mnoha evropských křesťanů.

?Proto Svatý Stolec všem připomínal, jak křesťanství ve různosti svých projevů, přispělo k formování společného vědomí evropských národů a k utváření evropské civilizace. Ať už to bude nebo nebude uznáno v oficiálních dokumentech, je to nepopiratelná skutečnost, kterou žádný historik nebude moci opomenout,? zaznělo v papežském projevu.

Svatý otec poděkoval Romano Prodimu, za dílo vykonané v době jeho mandátu v čele Evropské komise. Vyjádřil přání, aby obtíže spojené s novou Komisí byly vyřešeny v duchu vzájemného respektu a svornosti. Evropské unii popřál, aby vždy vyjadřovala to, co je nejlepší ve velkých tradicích členských zemí, usilovala o mír mezi národy a přinášela pomoc nejpotřebnějším zemím jiných kontinentů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.