V Myanmaru velký zájem o papežovu návštěvu

29.8.2017 

Obrovský zájem vyvolalo včerejší oznámení o návštěvě Svatého otce v této zemi (27.-30. listopadu). Potrvrzuje to otec Dario Paviša, sekretář zdejší zcela nové nunciatury. Diplomatické vztahy totiž navázal Svatý stolec s Myanmarem teprve 4. května t.r.. Na zvláštní tiskové konferenci, která tam byla včera svolána, bylo zřejmé, že návštěva papeže bude pro tamější obyvatele mimořádnou událostí, protože Myanmar (Barma) je buddhistická země, která až donedávna trpěla značnou izolací. Proto jsou touto událostí zainteresováni nejenom novináři, ale také politici i obyčejní lidé. O. Dario Paviša říká:

Je to poprvé, kdy papež přijíždí do Myanmaru! Katolická komunita tuto zprávu přijala s velkou radostí. Zdejší biskupská konference se ihned setkala se skupinou mladých, aby mluvili přípravách papežova pobytu. Je to pro ně něco zcela nevídaného. Mají dobrou vůli, ale potřebují oporu a organizaci. Církev v Myanmaru už má jakési organizační zkušenosti z loňského roku, kdy se konalo setkání katolíků u příležitosti 500. výročí příchodu křesťanství do této země. Nynější návštěva papeže pro nás bude velkým utvrzením ve víře. Musím říci, že reakce jsou velice pozitivní jak mezi biskupy, tak faráři, jak jsem to mohl vidět alespoň tady v Rangúnu.

Sekretář apoštolské nunciatury v Myanmaru dodal, že papežská návštěva v této zemi obrátí jistě pozornost k existenci katolíků a menšin vůbec v této zemi. Bez zřetele na menšiny totiž nelze vytvářet mír – poznamenal vatikánský diplomat.

Na fotografii interiér kostela v Rangúnu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.