Globální společnosti hrozí nové formy náboženské nesnášenlivosti

27.10.2004 

Znepokojení nad omezováním náboženské svobody v řadě zemí vyjádřil vatikánský pozorovatel při OSN. Arcibiskup Celestino Migliore včera vystoupil s příspěvkem v diskusi na téma ?Odstranění všech forem náboženské intolerance?. Náboženská svoboda se dotýká nejhlubších a niterných věcí lidského ducha. V této perspektivě má být nahlížena jako pozitivní hodnota a nikoli jako ohrožení pokojného soužití.

Úkolem náboženských představitelů je bdít nad tím, aby víra a svoboda nebyly zneužívány a desintepretovány. V tom smyslu mají v rukou důležitou zbraň proti terorismu. Je jejich odpovědností vytvořit takovou kulturní a společenskou atmosféru, ve které bude každý teroristický akt odsouzen jako profanace náboženství. ? uvedl mons. Migliore.

Vatikánský diplomat dále připomněl, že paradoxem globální společnosti je výskyt nových forem náboženské nesnášenlivosti. Velký důraz na individuální svobody může na druhé straně vést k omezování věřících lidí a k vykazování náboženských projevů pouze do privátní sféry. Zpochybňováno je právo náboženských společností na účast v otevřené demokratické debatě. Pokusy sekularizovat a zasahovat do vnitřních záležitostí náboženských institucí by měly negativní dopad na zdraví celé společnosti. Právo na náboženskou svobodu je projevem kulturního pluralismu. Svatý Stolec je přesvědčen o nutnosti uznávat primát svědomí každého člověka a ctít náboženskou svobodu jak v soukromé tak ve společenské sféře - uvedl ve svém vystoupení v OSN arcibiskup Celestino Migliore.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.