Kardinál Parolin v Rusku: Legalita, pravda a obecné dobro v probíhajících konfliktech

22.8.2017 

Máme před sebou příhodný okamžik k prověření, přehodnocení a upevnění našich bilaterálních vztahů, prohlásil dnes během oficiální návštěvy Ruské federace kardinál státní sekretář Pietro Parolin, když dopoledne zahajoval rozhovor s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem (foto). Hlava vatikánské diplomacie vyjádřila poděkování za příležitost k návštěvě, kterou obě strany považují za jedinečnou. Ministr Lavrov ocenil růst vzájemných vztahů a podtrhl jednotu názorů na globální krize – zvláště s poukazem na boj s terorismem a extrémismem. Bilaterální shoda panuje také v otázkách rozvoje mezináboženského dialogu, upevňování principů sociální spravedlnosti a role rodiny. Ruská strana rovněž kladně hodnotí projekty spolupráce se Svatým stolcem na poli výchovy, kultury a zdravotnictví, uvedl ministr Lavrov.

Při tiskové konferenci následující po soukromé schůzce kardinál Parolin zdůraznil, že svou přítomností a rozhovory s nejvyššími státními představiteli – dnes ministrem Lavrovem a ve středu prezidentem Putinem – tlumočí zájem papeže Františka jak o bilaterální vztahy mezi Ruskou federací a Svatým stolcem, tak o různé mezinárodní krize. Co se týče prvně jmenovaného okruhu, bylo potvrzen zájem o další spolupráci zejména v oblasti kultury a výměny pracovníků vědeckých a lékařských institucí. Oba státní představitelé v této souvislosti podepsali dohodu o zrušení vízové povinnosti pro majitele diplomatických pasů. S ohledem na postavení katolické církve v Rusku kardinál Parolin ocenil pozornost vlády a vůli k vnitropolitickému řešení některých dosud trvajících obtíží – konkrétně udělování pracovních povolení pro neruský náboženský personál a navrácení několika kostelů, které je nezbytné k vykonávání řádné pastorační péče u ruských katolíků.

V rámci široce pojednané mezinárodní problematiky vatikánský kardinál opětovně vyzval k trvalému a spravedlivému řešení konfliktů, sužujících Blízkých východ a Ukrajinu. Svatý stolec, který se v těchto oblastech angažuje v humanitární pomoci, apeluje, aby za dané situace převážilo obecné dobro, zejména pak spravedlnost, legalita, pravdivost faktů, a nikoli manipulace s nimi, a aby bylo zaručeno bezpečí a důstojné životní podmínky civilního obyvatelstva. Jak dále zdůraznil vatikánský státní sekretář, Svatý stolec se nezamýšlí a ani nesmí identifikovat s žádným z nabízených politických stanovisek, avšak vybízí k důslednému dodržování principů mezinárodního práva. Jejich zachování je totiž neodmyslitelnou zárukou světového řádu a míru a je nevyhnutelné k opětovnému nabytí vzájemné důvěry v mezinárodních vztazích, uvedl kardinál Parolin. Ruskou federaci a Svatý stolec navzdory odlišnému přístupu pojí silné znepokojení nad situací křesťanů v některých zemích Blízkého východu, na africkém kontinentě a některých dalších oblastech světa, uzavřel vatikánský státní sekretář při dnešní tiskové konferenci v Moskvě a potvrdil trvalou starost Svatého stolce o náboženskou svobodu v každém státě a za každé politické situace.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.