Papež: Ať nám Duch pomáhá vytrvat ve víře

20.8.2017 

Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo 5 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní promluvu papeže Františka před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval dnešní evangelium (Mt 15,21-28) o setkání Ježíše s kananejskou ženou a v samotném závěru řekl:

Tato evangelní epizoda nám pomáhá chápat, že všichni potřebujeme růst ve víře a upevňovat svoji důvěru v Ježíše. On nám může znovu pomoci nalézt cestu, když jsme zbloudili a cesta se nám už nejeví schůdnou, nýbrž příkrou a těsnou; když je unavující zachovávat věrnost svým závazkům. Je důležité, abychom denně živili svoji víru pozorným nasloucháním Božího Slova, přijímáním svátostí, osobní modlitbou jako bychom volali k Němu: „Pane, pomoz mi!“ a také konkrétními postoji lásky vůči bližním.
Svěřme se Duchu svatému, aby nám pomáhal vytrvat ve víře. Duch vlévá do srdce věřících smělost; dává našemu životu a našemu křesťanskému svědectví přesvědčení a přesvědčivost; dodává nám odvahu přemáhat nevěru v Boha i lhostejnost vůči bratřím.
Panna Maria ať v nás uchovává vědomí, že potřebujeme Pána i Jeho Ducha, a vyprosí nám silnou víru plnou lásky a lásku, která se umí stát prosbou, odvážnou prosbou k Bohu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně obrátil papež pozornost k aktuálnímu mezinárodnímu dění:

Drazí bratři a sestry, v srdcích si neseme bolest nad teroristickými skutky, které v těchto dnech zkosili četné oběti v Burkina Faso, ve Španělsku a Finsku. Modleme se za všechny zesnulé, zraněné a za jejich rodiny; a prosme Pána, Boha milosrdenství a míru, aby osvobodil svět od tohoto nelidského násilí. Modleme se společně, nejprve mlčky a potom k Madoně... Zdrávas Maria...

Na závěr Petrův nástupce udělil všem apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.