První setkání ruských katolických rodin

10.8.2017 

Ruská federace. Od 3. do 6. srpna se v Novosibirsku konalo první Setkání ruských katolických rodin, kterého se zúčastnily stovky manželských párů s dětmi z celé země. Ruská katolická církev již několik let organizuje národní setkání mládeže, avšak uspořádat shromáždění rodin bylo mnohem složitější kvůli značným vzdálenostem a mnohdy omezeným ekonomickým možnostem některých domácností. Podle novosibirského biskupa, mons. Iosifa Verta, proto byla velká účast rodin, které se sjely do centra Sibiře, skutečně důležitým znamením.

Rodiny se během čtyřdenního setkání společně účastnily liturgie, modlitby, katechezí a pracovních skupin, ale sdílely spolu také volný čas a svědectví svého křesťanského povolání. Účastníci setkání si také vyslechli přednášku o poselství Panny Marie Fatimské rodinám, věnovanou stému výročí mariánských zjevení.Kromě rodin se do Novosibirisku vydal také moskevský metropolita, arcibiskup Paolo Pezzi, a apoštolský nuncius v Ruské federaci, mons. Celestino Migliore. Posledně jmenovaný pro naše mikrofony uvedl:

“Velmi mne těší, že jsem se mohl setkání rodin zúčastnit. Mám radost ze zjištění, že se na ně sjely převážně mladé páry s mnoha dětmi. To je naděje do budoucnosti, především díky dobré formaci a výchově potomků. Myslím, že rodina zde v Rusku, stejně jako všude po světě, dnes hlavně potřebuje vzory, nikoli dlouhé projevy. Manželé potřebují vidět, že existují jiné páry, které řeší stejné problémy a sdílejí tytéž radosti. Je ale možné jít společně kupředu a prohlubovat manželskou lásku, která sytí výchovu a formaci dětí. Pro společnost je to velmi důležité, protože společnost zakládající se na jednotných rodinách, které pečují o děti, je zdravá a prospívá také na hospodářské rovině.“

řekl po návratu z Novosibirsku arcibiskup Celestino Migliore, apoštolský nuncius v Moskvě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.