Skončily sedmé Dny asijské katolické mládeže – osmé bude hostit Indie

7.8.2017 

Mše svatá na mezinárodním letišti v Jogakartě, které před necelými třiceti lety zažilo také Jana Pavla II. (1989), v neděli zakončila sedmý Den asijské katolické mládeže (foto). Na týdenní setkání, které tentokrát hostil ostrov Jáva, se sjelo více než dva tisíce asijských katolíků z jedenadvaceti zemí. Nedělní eucharistie se účastnil viceprezident Indonéské republiky, Jusuf Kalla, a bylo při ní přečteno poselství papeže Františka, podepsané státním sekretářem, kard. Parolinem.

Svatý otec v něm vyzývá mladé lidi v Asii, aby pozorně naslouchali Pánovu volání, a mohli je tak s vírou a odvahou opětovat ve svém povolání. Papež dále asijskou mládež vybízí, aby čerpala podnět ze života Panny Marie, a radí mladým katolíkům, aby se jako Matka Boží stávali misionářskými učedníky a trvale se svěřovali do její mateřské přímluvy. Příští, již osmé Dny asijské mládeže se budou konat za tři roky v Indii, jak v závěru mše svaté oznámil kardinál Oswald Gracias, arcibiskup indické Bombaje a předseda Federace asijských biskupských konferencí (FABC). Nynější indonéské setkání pro naše mikrofony hodnotí manilský arcibiskup, kardinál Luis Antonio Tagle:

“Setkání asijské katolické mládeže se účastním potřetí – v Indonésii bylo jeho tématem poslání mladých lidí v multikulturní společnosti. Multikulturní pro nás znamená také multináboženská – ale v duchu setkání a společenství se z multikulturního stává interkulturní, z multináboženského mezináboženské. Pro naši asijskou církev je duch dialogu velice důležitý a mladí lidé z něj musí vycházet, učit se dialogickému postoji, docenit různorodost – různost není důvodem k rozdělení, nýbrž je jedním z důvodů společenského a civilizačního obohacení.“

Filipíny jsou snad jedinou asijskou zemí, kde nejsou katolíci v menšině. Navzdory tomu i tam se vyskytly problémy s radikálním islamismem, které řeší také Indonésie, ovšem formou poměrně úspěšného dialogu. Dalo by se o ní hovořit jako o vzoru pro ostatní asijské země?

“Ano, doufejme, že je to tak, protože dějiny Indonésie jsou významné pro celou Asii. Indonésští otcové zakladatelé chtěli uchovat multikulturní a multináboženskou povahu země, ve které by byla respektována svoboda svědomí a vyznání. Až do dneška se to díky Bohu a díky lidskosti, kterou se tato země vyznačuje, opravdu s úspěchem projevilo. Indonésie je pro nás skutečně vzorem. Kupříkladu na Mindanau v jižní části Filipín nyní bojují islamističtí teroristé s filipínskou armádou. Mezi tamním obyvatelstvem jsou také Indonésané – lidé dobré vůle, kteří jsou si vědomi složité cesty dialogu a kteří nyní pomáhají tamním lidem i filipínské vládě.“

Uzavírá kardinál Luis Antonio Tagle, jeden ze šesti kardinálů, přítomných na kontinentálním setkání asijských katolíků.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.