Papež František u hrobu bl. Pavla VI.

7.8.2017 

Na svátek Proměnění Páně, před devětatřiceti lety, 6.8.1978, zemřel v letním papežském sídle v Castel Gandolfu bl. Pavel VI. Mons. Marcello Semeraro, sekretář Rady kardinálů a biskup italské diecéze Albano, na jejímž území leží letní papežská vila, proto v neděli ráno sloužil mši svatou v kryptě Vatikánské baziliky u hrobu tohoto papeže. V jejím závěru sestoupil do podzemí Svatopetrské baziliky také papež František a sestrval v kapli v modlitbě před náhrobkem svého blahoslaveného předchůdce.

Je známo, že Svatý otec opakovaně Pavla VI. cituje a váží si jej jako papeže, „který dovedl moudře a prozíravě – někdy osamoceně – vést kormidlo Petrovy loďky, aniž by ztrácel radost a důvěru v Pána“, jak řekl při beatifikační homilii (19.10.2014). Neudivuje proto, že při své nedávné návštěvě Bozzola v severoitalské diecézi Brescia, rodném kraji Giovanniho Marii Montiniho, opětovně potvrdil svou touhu po brzké kanonizaci Pavla VI. Místnímu tisku to sdělil nový biskup v Brescii, mons. Pierantonio Tremolada. Podle jeho informací se prošetřuje zázrak na přímluvu bl. Pavla VI., který by jeho svatořečení mohl uspíšit.

Jde o nevysvětlitelné uzdravení italské holčičky, narozené předčasně 25.12.2014 po protržení plodového vaku. Její matka se za uzdravení novorozeného dítětě modlila na přímluvu bl. Pavla VI. v mariánské bazilice v Brescii, která uchovává jednu z relikvií tohoto papeže. Pamatovala si totiž, že také k beatifikaci autora Humanae Vitae vedlo uzdravení dítěte z Kalifornie, které se v roce 2004 narodilo zdravé navzdory vadě, zjištěné během těhotenství. V tomto případě doporučila rodičům modlitbu na přímluvu Pavla VI. řeholní sestra, původem z Passirana, malé obce Montiniho rodné diecéze. Lékařská komise uznala povahu tohoto uzdravení za nevysvětlitelnou, a tudíž zázračnou, což poté podpisem na beatifikačním dekretu stvrdil papež František.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.