Papež František se těší na návštěvu Peru

7.8.2017 

Za necelý měsíc se papež František vydá na apoštolskou cestu do Kolumbie, ale nezapomíná ani na obyvatele jiných latinskoamerických zemí – konkrétně Peru, které by měl navštívit v lednu příštího roku. Arcibiskupství v Limě na svých webových stránkách zveřejnilo videoposelství papeže Františka k této cestě. Jako již opakovaně za tohoto pontifikátu se nejedná o oficiální nahrávku Vatikánského televizního centra, nýbrž o krátký film pořízený pravděpodobně mobilním telefonem. V jeho úvodu papež říká, že se těší na návštěvu Peru (18.-21.1.2018), která bude následovat po třídenním pobytu v sousedním Chile (15.-18.1.2018).

“Drazí peruánští bratři a sestry, brzy vás navštívím a už se na to těším! Jste národem, který má veliké zdroje – a nejkrásnějším zdrojem, který národ může mít, jsou svatí. Máte tolik velikých světců, kteří utvářeli Latinskou Ameriku.“

Jako na doklad tohoto tvrzení lze ve videonahrávce vidět, že vedle papeže stojí soška sv. Martina de Porres, dominikánského řeholníka ze 16. století, kanonizovaného roku 1962.

“Svatí vystavěli církev a vše rozptýlené sloučili v jednotu. Světci vždy pracují v tomto smyslu a stejně jako Ježíš vedou vše, co bylo rozpýteleno, k jednotě. Křesťan je má na této cestě následovat a také Peruánci – s tolika světci za zády – mají usilovat o jednotu. Kdo pracuje pro jednotu, hledí kupředu, což nelze činit skepticky a zahořkle. Křesťan pohlíží kupředu s nadějí, protože doufá, že dosáhne toho, co mu Pán přislíbil.“

Papež zde rozvíjí motto, které zvolili organizátoři peruánské cesty: „Sjednoceni nadějí“, Unidos por la speranza.

“Brzy nashledanou! Jednota a naděje – pracujte na tom! Modlím se za vás, a vy se prosím modlete za mne…“

Vybízí Svatý otec v závěru. Dodejme, že v obou zemích – Chile i Peru – papež navštíví hlavní město a dvě další lokality (Temuco a Iquique v Chile, Puerto Maldonado a Trujillo). S jeho vlastí – Argentinou – se také při této latinskamerické cestě nepočítá (na fotografii katedrála v Limě).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.