Papežské poselství ke 30. výročí modlitebních setkání na hoře Hiei

4.8.2017 

“Všechna náboženství se mají modlit za mír, společně pro něj pracovat a usilovat o znovunastolení harmonie ve světě, trýzněném válkami a terorismem”, píše papež František v poselství Koeimu Morikawaovi, nejvyššímu představiteli buddhistické školy tendai, u příležitosti 30. výročí modlitebních setkání na hoře Hiei (foto) poblíž japonského Kjóta. Několikadenní mezináboženské setkání za mír bylo v buddhistickém klášteře Enrjakudži zahájeno ve čtvrtek 3. srpna za účasti papežova osobního vyslance, emeritního biskupa Hong Kongu, kardinála Johna Tonga Hona. Delegaci Svatého stolce dále tvoří apoštolský nuncius v Japonsku, arcibiskup Joseph Chennot, sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog, biskup Miguel Ángel Ayuso Guixot, a podsekretář téhož vatikánského úřadu, mons. Indunil Janakaratne Kodithuwakku Kankanamalage.

„Toto každoroční mezináboženské setkání významně přispívá k upevnění onoho ducha přátelství a dialogu, který následovníkům různých světových náboženství umožňuje společnou práci, otevírající nové cesty k pokoji naší lidské rodiny“, uznává papež František v listě, předneseném kardinálem Tongem. Jak dále prohlašuje, „právě modlitba inspiruje a podporuje naši práci pro mír, protože nám napomáhá k prohloubení vzájemné mezilidské úcty, posiluje vzájemná pouta lásky a vybízí k rozhodné snaze o navázání spravedlivých a bratrsky solidárních vztahů“. Svědectví modlitby a sdílené starosti o svět, poznamenaný násilím a rostoucím ohrožením Země jakožto našeho společného domova, je navíc zásadním poselstvím pro všechny muže a ženy dobré vůle, dodává římský biskup. „Věříme totiž v možnost trvalého míru, protože víme, že nic není nemožné, obracíme-li se k Bohu v modlitbě“, uzavírá papež František list na horu Hiei.

Dodejme, že každoroční mezináboženskou modlitbu na posvátné hoře buddhistů tendai podnítilo setkání s Janem Pavlem II. v Assisi v roce 1986. Jeho účastník, tehdejší nejvyšší představený zmíněné buddhistické školy, Etai Yamada, ihned v následujícím roce pozval představitele různých náboženství, vyznávaných v Japonsku. Srpnové datum bylo zvoleno na připomínku svržení atomové bomby na města Hirošimu a Nagasaki.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.