Papež ocenil prorodinné iniciativy německého fotbalového mužstva

2.8.2017 

Ještě před generální audiencí Svatý otec František přijal v salonku auly Pavla VI. hráče a vedení německého fotbalového týmu Borussia Mönchengladbach, kterému se podle jeho maskota přezdívá “Hříbata”. Audienci umožnily dobré kontakty viceprezidenta fotbalové společnosti, Rainera Bonhofa, s vatikánskou reprezentací. Vatikánské mužstvo už odehrálo tři přátelské zápasy s tradičním mužstvem Borussie (Weisweiler Elf), které sdružuje hráče posledních čtyř desetiletí, a další utkání se připravuje na podzim. Právě tuto spolupráci a vzpomínky na zašlou fotbalovou slávu papež ocenil v úvodu krátkého pozdravu a poté vyzdvihl prorodinný přístup německého týmu:

”Hříbata se vyznačují tím, že jako družstvo bylo takříkajíc “šité na míru člověku” a navíc podporovalo rodiny. Je krásné sledovat rodiny, které zaplňují váš stadion Borussia Park, a také různé sportovní iniciativy a vzdělávací programy podporující mladé lidi, zejména ty, kteří pocházejí ze znevýhodněných situací. Vybízím vás, abyste nadále vyvíjeli toto úsilí jako sportovci přinášející dobro a pokoj, které současný svět tolik potřebuje.”

V závěru krátkého setkání Svatý otec požehnal fotbalistům i jejich rodinám. Dodejme, že papež František je fanouškem a také čestným členem argentinského fotbalového klubu San Lorenzo de Almagro. Fotbalové zápasy ale osobně nesleduje, protože se již léta nedívá na televizi, nicméně informuje se o nich u švýcarských gardistů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.