Řeholní sestra oddávala katolický sňatek

28.7.2017 

V kanadské farnosti Lorranville ležící asi 650 km jihozápadně od Québecu se minulou sobotu (22.7.) konal poněkud nezvyklý svatební obřad. Na místě oddávajícího totiž stanula řeholní sestra Pierrette Thiffaultová (foto) z řádu Sester Prozřetelnosti. Požádal ji o to biskup tamní diecéze Rouyn-Noranda, která se potýká s nedostatkem kněží, ale i stálých jáhnů - na jednoho kněze tam připadá přibližně osm farností. Sestra Pierretta Thiffaultová působí v sousední obci jako učitelka katechismu a jednoho ze snoubenců znala osobně ještě ze školních škamen.

Událost vyvolala rozruch v místních médiích, která by v tom hned chtěla vidět vliv papeže Františka a revoluční změny v církvi. Sestra Thiffaultová ovšem nesloužila mši svatou, nýbrž pouze asistovala u svatebního obřadu, ve kterém svátost manželství neuděluje oddávající, nýbrž sami snoubenci jeden druhému. Oddávající je pouze přítomen, vyžaduje projevení souhlasu těch, kteří uzavírají manželství, a přijímá vyjádřený souhlas jménem církve.

Zvídavé žurnalisty proto sestra Pierrette ochotně poučila, že Kodex kanonického práva již z roku 1983 v kánonu 1112 stanoví: „Kde chybí kněží a jáhni, může diecézní biskup, po předchozím příznivém vyjádření biskupské konference a po dovolení od Apoštolského stolce, zmocnit laiky, aby oddávali.“ Kanadské řeholnici dala dovolení vatikánská Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, jejímž prefektem je kardinál Robert Sarah, listem z 23. května t.r., načež ji diecézní biskup zmocnil k vykonání zmíněného svatebního obřadu. Nejedná se tedy o žádnou předzvěst převratných změn, nýbrž o běžný život v církvi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.