Irácký patriarcha o situaci v Mosulu po vyhnání tzv. islámského státu

21.7.2017 

Situace po vyhnání takzvaného islámského státu z Mosulu a Ninivské planiny zůstává napjatá. Ve městě Alqosh na Ninivské planině došlo k politické změně. Místo starosty křesťanského vyznání zaujal příslušník kurdské národnosti, který se hlásí ke Kurdské demokratické straně. Pro Vatikánský rozhlas to komentuje katolický patriarcha chaldejského ritu Louis Rafael I. Sako:

Je to velmi nebezpečný precedens, protože starosta, guvernér Alqoshe či okolních vesnic je demokraticky volený. Nemůže o něm rozhodovat politická strana. Pro nás je to tedy velmi na pováženou, neboť nebyla respektována práva obyvatel těchto obcí. Reagovali jsme, napsali list a mluvili také s prezidentem republiky, a doufám, že se věci zlepší.

Hrozí odtržení Kurdistánu od Iráku?

Oni mají právo se tak rozhodnout, ale neměli by překračovat meze a požadovat to ode všech. Lidé z Ninivské planiny si musejí sami rozhodnout o svojí budoucnosti, nikdo jiný. Mnozí tamější obyvatelé se navíc ještě nevrátili do svých domovů, protože mají strach. Neví se, co bude, budoucnost je nejasná.

Jaké zprávy jsou z Mosulu? Humen Rights Watch mluví o hromadných popravách a násilí proti lidem podezřelým z podpory takzvaného islámského státu. Co je za tím?

Všechno může být, všechno se může stát, neboť probíhá válka. Situace je nekontrolovaná. Mnoho lidí podporovalo tzv. islámský stát, a není jasné, kdo je přítel a kdo nepřítel. Kromě toho je téměř celá západní část Mosulu srovnána se zemí. Z deseti nemocnic bylo devět zničeno a také šest zdejších mostů. Zničeno bylo 63 kostelů a mešit a 11 tisíc domů. Kam se lidé vrátí? Vláda nemá peníze. Všichni prožívají úzkost, opravdu všichni...

K čemu byste vyzval?

Toto vítězství by mělo vést ke smíření mezi iráckými politiky. Dost bylo rozdělení, konfliktů a válek! Měli by se naučit úctě a shovívavosti vůči trpícím lidem.

Říká chaldejský patriarcha Sako o situaci v Mosulu a na Ninivské planině.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.