Tvít papeže Františka o jedinečném duchovním pokladu Evropy

11.7.2017 

K dnešnímu liturgickému svátku sv. Benedikta, opata a patrona Evropy, nechal Petrův nástupce zveřejnit na tzv. sociální síti Twitter krátké sdělení, kde připomíná, že „Evropa je nositelkou jedinečného duchovního pokladu, který si zasluhuje, aby byl s nadšením a novou svěžestí šířen“ (Mirabili unicoque fruitur Europa spiritali thesauro, qui vult ut studiose renovatoque animo rursus praebeatur).
Místopředseda Rady evropských biskupských konferencí, italský kardinál Angelo Bagnasco k tomu v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas podotýká:

Slova Svatého otce mají velký význam zvláště v nynější chvíli těžkostí, s nimiž se před zraky všech potýká Evropská unie, a jsou proto velkým povzbuzením. Měla by dojít sluchu zejména v myslích a srdcích jejích zodpovědných činitelů, což si všichni přejeme, aby si sami především uvědomili tento velký poklad, kterým je evropský kontinent ve svém celku, tedy jednota a Evropská unie. Někdy převládá dojem, že v jejich srdcích toto povědomí není tak zřejmé jako tomu bylo u otců zakladatelů. Bez tohoto povědomí se však stává všechno velmi obtížným.

Kardinál Bagnasco pak v souvislosti s tvítem papeže Františka podotýká, že stvrzení vlastní identity vůbec neprotiřečí dialogu, nýbrž je jeho nutným předpokladem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.