Kardinál Sandri navštíví Ukrajinu

10.7.2017 

Prefekt Kongregace pro východní církve navštíví ve dnech 11. – 17. července Ukrajinu. Pozval jej vyšší arcibiskup Kyjeva Svjatoslav Ševčuk u příležitosti národní poutě do mariánské svatyně Zarvanica. Kardinál Leonardo Sandri přinese pozdrav i projev solidarity papeže Františka komunitě katolíků východního i latinského obřadu, jakož i tamějších pravoslavných. Kardinál Sandri navštíví kromě zmíněné mariánské svatyně také Kyjev, Lvov, Charkov a Slovjansk, kde se setká s obyvateli tamního uprchlického tábora. Vatikánskému rozhlasu jmenovaný kardinál argentinského původu řekl:

Moje pastorační cesta zahrne východní část země, kde žijí katolíci obou ritů i pravoslavní. Všechny tyto složky vytváří křesťanskou zemi, která věří v Boha, v Ježíše Krista, a nese utrpení kříže, bolest rozdělení a války. Rád bych všem obyvatelům, zejména těm, kdo jsou oběťmi tamější situace, přivést z pověření Svatého otce olej pokoje a také - jak říká papež František v duchu sv. Ignáce z Loyoly – rozlišování, abychom přemýšleli o naději, o řešení všech konfliktů, o rozvážnosti a lidskosti. Pokoj se nesnáší z nebe, ale musejí jej vytvářet lidé na zemi překonáváním důvodů konfliktu a války a samozřejmě respektováním mezinárodního práva a územní integrity všech zemí, ale také lidskostí a láskou. V srdci papeže Františka se zrodila myšlenka na evropskou sbírku pro Ukrajinu. Byly shromážděny fondy, které jsou výrazem solidarity všech evropských katolíků.

Vatikánský kardinál dodává, že papež František chce, aby dotyčná pomoc dosáhla ke všem obyvatelům Ukrajiny, tedy katolíkům východního i latinského obřadu, jakož i ke všem pravoslavným církvím.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.