Francouzští biskupové: eliminace otce je projevem úpadku, nikoliv pokroku

1.7.2017 

Je to vědomá eliminace otcovství ve společnosti, která už nyní trpí jeho nedostatkem – uvedl představitel francouzského episkopátu v komentáři k plánům zpřístupnit umělé oplodnění samotným ženám a lesbickým párům. V minulých dnech se v tomto směru vyjádřil Národní konzultační výbor pro etické záležitosti. Prezident Macron už deklaroval, že zákon bude změněn ve shodě se stanoviskem tohoto výboru.
Francouzští biskupové vybízejí ke střízlivosti. Jak poukazuje arcibiskup Pierre d´Ornellas, odpovídající v episkopátu za bioetické otázky, v diskusi na toto téma je mnoho revindikace a málo se myslí na práva dítěte:

„Dítě má právo být počato v manželském svazku ženy a muže, v lásce. Církev toto právo respektuje. Dítě má být přijímáno jako cenný dar. Prvním a nejhmatatelnějším důsledkem nového zákona bude chybějící otec. A bude to nedostatek rozhodnutý shora, plánovitý. Samozřejmě, stává se, že otec chybí, že zemřel nebo o tom rozhodnou různé životní dráhy... To se stává. Není to však totéž, jako když se shora, vědomě a svévolně rozhodne, že otec nebude. A to všechno se děje ve společnosti, která už nyní trpí nedostatkem otce, hledá ho... Je v tom jakýsi hluboký rozpor. Tato vědomá, shora rozhodnutá a právně sankcionovaná likvidace otce je projevem úpadku a nikoliv pokroku,“ řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Pierre d´Ornellas.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.