Papežská rada pro život k případu Charlieho Garda

29.6.2017 

Britští lékaři budou moci odpojit od dýchacích přístrojů desetiměsíčního Charlieho Garda, který se narodil se vzácným genetickým onemocněním, postupně oslabujícím jeho svalstvo. Ve středu o tom rozhodl Evropský soud pro lidská práva. Štrasburský tribunál tak zamítl žádost rodičů, kteří chtěli svého syna převézt do Spojených států amerických k experimentální léčbě, protože podle něj neexistuje naděje na úspěch. Případ vzbudil velký ohlas a nejméně sto tisíc lidí již podepsalo petici, ve které žádají o zásah britskou premiérku, ačkoli londýnská nemocnice Great Ormond Street Hospital informovala, že nebude nijak spěšně měnit léčebný přístup k malému pacientovi.

K případu se dnes vyslovil také arcibiskup Vincenzo Paglia, předseda Papežské akademie věd, který ujišťuje o své blízkosti jak rodiče, tak zdravotnický personál. Za ty, na kterých bude spočívat konečné rozhodnutí, pak pronáší k Pánu života modlitbu, aby „nic nepřišlo nazmar“ (Jan 6,12). Stejně jako biskupové Anglie a Wallesu ve svém dnešním tiskovém prohlášení mons. Paglia uznává složitost celé situace, poznamenané trýznivou bolestí rodičů a hledáním dobra pro malého Charlieho ze strany všech zúčastněných. Zdůrazňuje však, že nelze připustit jakékoli gesto, které by úmyslně ukončilo dětský život, včetně přerušení výživy a hydratace. Ve shodě s encyklikou Evangelium Vitae sv. Jana Pavla II. nicméně předseda Papežské akademie věd upozorňuje na hranice lékařské péče a varuje před tzv. vehementní terapií. Zejména je nutné respektovat a vyslechnout vůli rodičů, kteří však nesmějí být ponecháni sami v podstupování bolestných rozhodnutí.

Nejenom podle italského arcibiskupa případ Charlie dokazuje, že byl narušen vztah mezi lékařem a pacientem, což působí komplikace a nutí ke krajnímu řešení právního sporu. Ten s sebou nese riziko ideologické a politické manipulace a leckdy žalostně povrchní mediální povyk, uzavírá předseda Papežské rady pro život. Souhlasí s ním mimo jiné ředitel Bioetického insitutu lékařské fakulty milánské Katolické univerzity, prof. Antonio Spagnolo, který pro naše mikrofony uvedl:

“Vše bych přenesl do rámce etické konzultace na prostoru ošetřující zdravotnického zařízení, jehož etický výbor může situaci lidsky zhodnotit a vyhnout se tak byrokratickým a soudním řešením.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.