Pronásledování není v rozporu s evangeliem

28.6.2017 

Svatopetrské náměstí dnes zaplnilo třicet tisíc lidí, aby se účastnili poslední generální audience před letní přestávkou. Papež František pokračoval v cyklu katechezí o křesťanské naději, která je posilou mučedníků, a mimo jiné řekl:

”Mučedníci nežijí sami pro sebe, nebojují za prosazení vlastních názorů a přijímají smrt výlučně z věrnosti evangeliu. Mučednictví ani není nejvyšším ideálem křesťanského života, protože nad ním stojí milosrdná láska, tedy láska vůči Bohu a bližnímu. Apoštol Pavel to velmi dobře sděluje ve chvalozpěvu na lásku: “A kdybych rozdal všechno, co mám, a pro druhého do ohně skočil, ale neměl lásku, nic mi to neprospěje” (1 Kor 13,3). Křesťany odpuzuje představa, že by se sebevražední atentátníci mohli nazývat “mučedníky” – v jejich smrti není nic, co by se mohlo blížit postojům Božích dětí.

Když někdy pročítáme příběhy včerejších a dnešních mučedníků – kteří jsou početnější než mučedníci v počátečních dobách – ohromuje nás, v jaké síle podstupovali zkoušky. Tato síla je znamením veliké naděje, kterou se sytili – naděje, čerpající jistotu z toho, že nic a nikdo je nemohl odloučit od Boží lásky v Ježíši Kristu (srov. Řím 8,38-39).

Kéž nám Pán stále dává sílu, abychom se stávali jeho svědky. Kéž nás obdarovává životem křesťanské naděje, zejména ve skrytém mučednictví prokazování dobra a láskyplného plnění každodenních povinností”.

Zakončil papež František svou dnešní katechezi, na kterou naváže až v prvním srpnovém týdnu (2.8.). Po společné modlitbě Páně udělil Petrův nástupce všem přítomným apoštolské požehnání.

PLNÉ ZNĚNÍ dnešní katecheze Svatého otce je ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.