Kardinál Raï zasvětil Libanon a Blízký východ P. Marii

27.6.2017 

Patriarcha maronitské církve zasvětil Libanon a Blízký východ Neposkvrněnému srdci P. Marie. Učinil tak 25. června, při nedělní eucharistii, která završila dvoudenní pouť Libanonců do Fatimy u příležitosti stého výročí zjevení.

„Přijeli jsme z Libanonu, Iráku, Sýrie, Svaté země, Egypta, ze zemí Perského zálivu a z dalších zemí diaspory – zejména z Austrálie, Kanady a Spojených států a Evropy – abychom pokračovali, z generace na generaci, v uctívání Blahoslavené Panny Marie,“ řekl kardinál Raï při mši svaté, kterou koncelebroval se syrským katolickým patriarchou Ignácem Josefem III. Younanem a dalšími blízkovýchodními biskupy a kněžími.

Nedělní zasvěcení bylo ve skutečnosti opakováním aktu, který kardinál Butros Raï každoročně obnovuje na mariánském poutním místě v libanonské Harisse. Požadavek zasvěcení vyšel ze Synody pro Blízký východ konané ve Vatikánu v říjnu roku 2012.
„Přišli jsme, abychom prosili o přímluvu Naší Paní z Fatimy za mír v blízkovýchodním regionu a stabilitu v Libanonu, aby bylo zachováno poslání naší země a její model soužití náboženství a kultur, zejména pak křesťanů a muslimů,“ řekl kardinál Raï ve své homilii.

Ze čtyř milionů obyvatel Libanonu je křesťanů 40%. Libanon je také státu na celém Blízkém východě a v Severní Africe jedinou zemí s křesťanskou hlavou státu. Podle libanonského systému sdílené moci může na post prezidenta kandidovat pouze maronitský katolík a na premiéra sunnitský muslim, zatímco role mluvčího parlamentu je vyhrazena šíitským muslimům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.