O trojím imperativu

27.6.2017 

Před pětadvaceti lety, 27. června 1992, přijal o. Jorge Mario Bergoglio biskupské svěcení z rukou tehdejšího buenosaireského arcibiskupa, kardinála Antonia Quarracina. Obřadu v katedrále hlavního argentinského města předcházelo jmenování pomocným biskupem Buenos Aires, které Jan Pavel II. oznámil 20. května téhož roku. Papež František toto výročí připomenul při dnešní ranní eucharistii v Paolinské kapli Apoštolského paláce, při které koncelebrovali kardinálové přítomní v Římě. V homilii mimo jiné řekl:

„Ti, kdo nás nemají rádi, o nás prohlašují, že jsme církevní gerontokracií. Tropí si posměch a nevědí, co říkají. Nejsme totiž geronti, nýbrž dědové. A pokud to nevnímáme, měli bychom prosit o milost, abychom to pocítili. Jsme dědové, na které pohlížejí naši vnuci. Dědové, kteří jim svou zkušeností mají dodat životní smysl. Dědové, kteří nejsou zamčeni v melancholii svých životních příběhů, nýbrž otevřeni, aby právě toto mohli darovat. Pro nás se ono „Povstaň!, pohleď!, doufej!“ nazývá „snít“. Jsme dědové povolaní snít a předávat sny dnešní mládeži, která je potřebuje. Z našich snů totiž mladí lidé načerpají sílu k proroctví a k nesení svých úloh“.

uvedl papež František v dnešní ranní homilii v Paolinské kapli Apoštolského paláce, jejíž PLNÉ ZNĚNÍ je ZDE.

V závěru mše svaté ještě před požehnáním oslovil přítomné kardinály:

“Chtěl bych vám poděkovat za společnou modlitbu v tento výroční den, požádat o odpuštění svých hříchů a o vytrvalost ve víře, naději a lásce. Děkuji vám za bratrské společenství a prosím Pána, aby vám žehnal a vedl vás na cestě služby, kterou prokazujete církvi. Mnohokrát děkuji.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.