K dialogu je třeba odvahy

22.10.2004 

K práci pro mír a spravedlnost vyzval Jan Pavel II. biskupy Angoly a ostrovů Svatého Tomáše a Princova. Tvoří společně jednu biskupskou konferenci. Po předchozích soukromých audiencích přijal Jan Pavel II. celou 19-ti člennou skupinu.

V poselství biskupům obou afrických zemí se Svatý otec obrací k situaci Angoly, zničené válkou trvající několik desetiletí. Země potřebuje v první řadě mír a spravedlnost, odsouzení násilí a hluboké národní smíření. K dialogu je třeba odvahy ? připomíná papež. Vyzývá proto biskupy k autentickému svědectví jednoty a solidarity s oběťmi násilí.

V pastoraci považuje Svatý otec za nutné soustředit se na katechezi a křesťanskou iniciaci, aby se odbouraly některé s křesťanstvím neslučitelné zvyky zděděné po předcích, jako je magie nebo konkubinát. To však neznamená odmítání jiných ryze afrických hodnot.

Ze zpráv biskupů při návštěvě ad Limina vyplývá, že mnoho rodin dává heroické svědectví věrnosti. V situaci, kde ani zákonodárství ani tradiční zvyklosti nepřejí monogamnímu manželství, to není snadné. Vedle polygamie jsou na denním pořádku rozvody, prostituce a promiskuita přispívající k šíření epidemie Aids.
Jan Pavel II. proto zdůrazňuje roli katolických škol. Na učitelskou dráhu se už sedm let mohou připravovat studenti na Katolické univerzitě Angoly v Luandě.
V závěru Svatý otec vyjádřil potěšení nad rozkvětem řeholních povolání na Ostrově Svatého Tomáše a Princově ostrově.

Připomeňme, že občanská válka vypukla v Angole roku 1975 po vyhlášení nezávislosti. Pětadvacet let bojů za sebou nechalo 1-2 miliony mrtvých, přesné údaje je obtížné získat, 100 tisíc invalidů, 4 miliony uprchlíků a 10 milionů nášlapových min na 12-13 milionů obyvatel. V zemi panuje i nadále sociální i politická nejistota, přestože vláda José Eduaarda dos Santos, ustanovená v příměří roku 2002 se pokouší nasměrovat Angolu k pokoji a demokracii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.