Arcibiskup Ševčuk: Rozdíly mezi církvemi nesahají do nebe

26.6.2017 

Ukrajinci z různých koutů Evropy se sjeli minulý víkend do Říma, aby si připomněli 150. výročí kanonizace sv. Josafata, apoštola jednoty církve. Pouť vyvrcholila v neděli odpoledne eucharistií ve Vatikánské bazilice. Právě tam, v oltářní meze kaple sv. Bazila Velikého, je tělo tohoto mučedníka uloženo.

Svatý otec udělil Ukrajincům zvláštní privilegium, mohli svou liturgii sloužit při oltáři nad hrobem sv. Petra. Hovoří arcibiskup Sviatoslav Ševčuk, nejvyšší představitel ukrajinské řeckokatolické církve:

„Pro naši církev je sv. Josafat emblematickou postavou. Jak známo, úsilí o jednotu křesťanů je zvláštním posláním východních katolických církví. V době sv. Josafata (na přelomu 16. a 17. století) byly představy o jednotě křesťanů trochu jiné než dnes. Svatost tohoto biskupa a mučedníka však v sobě nese silné poselství: všichni křesťané se musejí modlit, usilovat a je-li to nutné také položit život za návrat viditelné a plné jednoty Kristovy církve. Myslím, že je to světec, kterého by celá církev měla docenit. Naši pravoslavní bratři totiž často vnímají sv. Josafata jako nepřítele, který jim chtěl přetahovat věřící a přesvědčovat je ke konverzi ke katolicismu. Tyto staré mýty je potřeba revidovat. Ekumenismus mučedníků nám dovoluje rozumět, že rozdíly, které existují mezi církvemi, nesahají do nebe,“ řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Ševčuk.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.