P. Zollner: V otázce zneužívání nezletilých musí církev důvěřovat odborníkům

24.6.2017 

Více než sto odborníků ze 14 anglofonních zemí se účastnilo pětidenního sympózia věnovaného ochraně dětí před sexuálním zneužíváním v církevním prostředí. Na půdě Papežské gregoriánské univerzity ho pořádalo tamní Centrum pro ochranu nezletilých ve spolupráci se stejně zaměřenými katolickými středisky ze Skotska a Malty (Scottish Catholic Safeguarding Service, Sefeguarding Commission of Malta).Účastníci sympózia vyslechli svědectví pěti obětí sexuálního zneužívání a zaměřili se na vypracování postupů, jakými se řídit pro zamezení podobných zločinů na dětech.

„Je to práce dosti náročná. Předně musíte vůbec vzít v potaz mnoho velice ošklivých věcí, které se udály uvnitř církve a dopustili se jich kněží a další příslušníci kléru. Kromě toho je nutné uvědomit si, jak pomalá byla reakce a jak obtížné bylo získat pochopení. Mluvíme opravdu o tématu, s nímž by se mělo v pastoračních plánech počítat a mělo by patřit mezi priority.“

Říká německý jezuita Hans Zollner, předseda Centra pro ochranu nezletilých na Papežské gregoriánské univerzitě. Během sympózia se debatovalo o prevenci z různých hledisek. Počínaje pozorností k tomu, aby ten, kdo se v minulosti zneužívání dopouštěl, neměl po odpykání trestu příležitost páchat další zločiny. Církev musí v této oblasti překonat amatérský přístup a řídit se radami odborníků, zdůraznil maltský arcibiskup Charles Scicluna. Právě on v roce 2010 z pověření papeže Benedikta XVI.vypracoval přísné normy doplňující církevní legislativu v otázkách spojených s ochranou nezletilých. Mezi trestné činy zahrnují rovněž vlastnictví dětské pornografie nebo zneužití postiženého dospělého člověka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.