Kardinál Müller: Naději vkládáme spíše do katolické víry než do diplomacie a politiky

22.6.2017 

Křesťan musí vždy rozlišovat, co je v jeho době dobré a co zlé. V naší době je nutné touto optikou hledět na problémy jako je nerozlučnost manželství, role rodiny nebo ideologie gender. V rozhovoru pro americký časopis National Catholic Register o tom mluví kardinál Gerhard Müller.

Nerozlučnost manželství zcela jasně ustanovil Ježíš, konstatoval prefekt Kongregace pro nauku víry. Úkolem církve je hlásat toto učení a objasňovat je věřícím. Pomoc, s níž se má církev obracet k lidem v obtížné manželské situaci, se nesmí omezovat na čistě pragmatickou reflexi podle ducha tohoto světa, nýbrž je potřeba řídit se Duchem svatým, a tedy také svátostnými prostředky, ke kterým patří rovněž kanonické podmínky k přistupování ke svátostem, dodal kard. Müller.
V rozlišování dobrého a zlého poukázal na příklad církevních otců. Ti ve své době odmítali negativní důsledky řecké a římské mytologie, ale zároveň přijímali všechno, co bylo dobré a pravdivé v Platónově a Aristetolevě filosofii či v morální filosofii stoiků. Stejným způsobem církev dnes odmítá ideologii gender, protože sama má lepší pojem o lidské sexualitě, říká prefekt Kongregace pro nauku víry. Muž a žena jsou si rovni, a zároveň jsou různí. To umožňuje jejich lásku a vytváří podmínky, v nichž mohou vyrůstat děti. „Rodina dává společnosti prorocké svědectví, že děti nejsou překážkou k seberealizaci. Naopak, děti jsou pro svět znamením lásky, kterou Bůh vložil do našich srdcí, téže lásky, která udržuje v bytí všechno stvoření,“ dodal kardinál Müller.

V kontextu probíhajících vatikánských reforem byl kardinál Müller dotázán na postavení jím vedeného úřadu Římské kurie. Odpověděl s tím, že Kongregace pro nauku víry je nejvýznamnějším nástrojem papežského magisteria, protože Ježíš ustanovil Petra a jeho nástupce za základní zdroje a základy jednoty celé církve. „Vyznání sv. Petra: Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha, stojí v centru víry církve. Mír a sociální spravedlnost ve světě nepatří k podstatě tohoto poslání, nýbrž jsou pouze jeho pozitivními důsledky. My tedy vkládáme svou důvěru spíše do katolické víry než do diplomacie a politiky,“ dodal kardinál Müller.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.