Papež: Adolescence není patologie

19.6.2017 

Papež František se dnes večer odebral do baziliky sv. Jana na Lateránu, aby zahájil každoroční kongres římské diecéze. Účastní se ho tradičně představitelé všech farností, celkem kolem dvou tisíc lidí. Petrův nástupce přednesl promluvu věnovanou výchově mládeže. Právě na tento problém se totiž letošní zasedání soustředí. Petrův nástupce svoji promluvu rozdělil do šesti klíčových argumentů, z nichž poslední zde přinášíme:

Nechtěl bych končit bez zmínky o aspektu, který může být klíčový. Je to téma odříkání. Žijeme v kontextu velmi silného konzumismu, zdá se, že jsme ponoukáni, abychom konzumovali samotný konzum, to znamená, jako by bylo nejdůležitější neustále konzumovat. Proto je důležité obnovit tento tak důležitý a podceňovaný duchovní princip, tedy odkříkání. Vstoupili jsme do víru konzumu a jsme sváděni věřit, že máme cenu jen toho, co vyprodukujeme a zkonzumujeme, toho, co jsme schopni mít. Výchova k odkříkání je proto bohatstvím, které nemá obdoby. Probouzí bystrost a kreativitu, rodí představivost a zejména otevírá pro práci ve skupině a v solidaritě. Otevírá pro druhé. Existuje jakýsi druh „duchovní nenajedenosti“, postoj nenasytných, kteří namísto jídla, požírají všechno, co je obklopuje.
Myslím, že nám prospěje tuto nenasytnost v rodinách lépe vychovat a dát prostor odkříkání jako cestě k setkání, stavění mostů, otevírání prostorů a růstu spolu s druhými a pro druhé. To může jenom ten, kdo si dovede odříkat; jinak bude jenom „nenasytný“.

V Amoris laetitia jsem říkal: „Dějiny každé rodiny jsou rozbrázděny krizemi všeho druhu, jež jsou zároveň částí její dramatické krásy. Je třeba pomáhat objevovat, že překonaná krize nevede k méně intenzivnímu vztahu, nýbrž zlepšuje víno manželského spojení, ustaluje ho a přivádí ke zralosti. Manželé spolu nežijí proto, aby byli stále méně šťastní, ale aby se naučili být šťastnými novým způsobem, když se jim s novou etapou otevírají nové možnosti.“ (č. 232) Zdá se mi, že je důležité prožívat výchovu dětí v této perspektivě, jako Pánovo povolání, které nám adresuje jako rodině, aby nám umožnil v přechodu vyrůst a naučil nás lépe okoušet život, kterým nás obdarovává.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY je ZDE

Ještě předtím se papež v Lateránském paláci setkal se třiceti nezletilými uprchlíky, které hostí římské farnosti (foto). V předvečer Světového dne uprchlíků chce tímto způsobem poukázat na jejich osudy. Migranti, s nimiž se František setkal, patří do skupiny 121 lidí ubytovaných ve farnostech a řeholních domech Věčného města po apelu z 6. září 2015, při němž papež vybídl, aby každé farní společenství přijalo jednu rodinu migrantů. V papežské diecézi na něj reagovalo 38 farností a řeholních společenství.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.