Svatý charakter Jeruzaléma je třeba respektovat

20.10.2004 

Všechny příslušné úřady musí respektovat ?svatý charakter Jeruzaléma? a musí se snažit předejít činům pohoršujícím řeholní společnosti žijící ve Svatém městě. Těmito slovy ukončila delegace Velkého rabinátu Israele a komise Svatého stolce pro katolicko-židovské vztahy vzájemné setkání konané v Grottaferrata, v římské provincii, od 17. do 19. října. V prohlášení stojí: ?Náboženské úřady musí veřejně protestovat proti činům, které nerespektují osoby, symboly a Svatá místa, jako je znesvěcení hřbitovů či nedávný útok na arménského patriarchu Jerusalema?.

Katoličtí a židovští představitelé po církevních úřadech žádají, aby naučili respektovat osoby a víru, k níž náleží. Dále konstatují, že jednotlivé společnosti si neuvědomili změnu, která nastala navázáním vztahů mezi katolíky a židy a zdůraznili: ?Nejsme nepřátelé, ale společníci, kteří předkládají morální hodnoty důležité pro přežití a dobro lidské společnosti?.

Prohlášení podepsalo šest katolických představitelů a šest členů židovské delegace, z nichž pět byli rabíni, mezi které patřil i Shar Qishuv Cohen, hlavní rabín Haify. V čele delegace Svatého stolce stál kardinál Jorge María Mejía, archivář a emeritní knihovník Svaté římské církve.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.