Výzva k mezinárodní pomoci

20.10.2004 

Svět je povolán pomoci Africe, hlavně v ekonomické oblasti, která Afriku poškozuje. Je třeba ukončit konflikty, které ji sužují. Války na africkém kontinentu jsou bohužel známé všem, ale příčina těchto dramat je velmi složitá. Často se dává vina vnitřním mezistátním nepokojům, ale často tomu tak není. Těmito slovy zahájil včera 59. plenární zasedání OSN arcibiskup Celestino Migliore, apoštolský nuncius a Stálý pozorovatel Svatého stolce při Spojených státech, na téma: ?Rozvoj Afriky: postup k mezinárodní pomoci?.

V oblasti míru, jistoty, prevence válek a usmíření, řekl biskup, musí Afrika ještě hodně udělat. Ocenil práci Africké unie a snahu organizace pro Rozvoj Afriky (NEPAD), jejich snahu o vytvoření podmínek nezbytných pro rozvoj a odstranění chudoby, tedy míru, jistoty, rovnováhy, schopné vlády, respektování lidských práv a efektivní ekonomii. Představitel Svatého stolce na zasedání OSN kritizoval Mezinárodní peněžní fond, Světovou banku a ministry financí hnutí G7, že nedosáhly dohody, která by smazala zahraniční dluh 27 zemí.

Velkou pozornost věnoval biskup Migliore i správnému využívání afrických zdrojů, které jsou často příčinou konfliktů. Zdůraznil, jak je důležité, aby každá vláda měla vlastní přírodní zdroje zcela pod kontrolou, a jejich hospodaření přinášelo blahobyt celé zemi. A na závěr řekl, že Afričané začínají zaujímat aktivní postoje k vyřešení nedávných konfliktů. Zpracovala Barbara Castelli

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.