Kardinál Turkson bude zastupovat Vatikán na zahájení výstavy EXPO 2017

7.6.2017 

Kardinál Peter Turkson se v příštích dnech vydá do kazachstánské Astany, kde bude zastupovat Vatikán na inauguraci světové výstavy EXPO 2017 věnované energii budoucnosti (Future energy). Jak čteme v tiskové zprávě Úřadu pro integrální lidský rozvoj, Svatý stolec otevře na výstavě vlastní pavilón s titulem „Energie pro společné dobro. Péče pro náš společný dům“. Výstavní prostory zařízené ve spolupráci s místní církví představují téma energie budoucnosti, chápané jako příležitost podporovat člověka i svět na základě rovného a udržitelného užívání přírodních zdrojů – stojí v tiskové zprávě.

Pavilón Svatého stolce je rozčleněn do čtyř tematických sekcí. První ukazuje boží lásku jako původce stvoření člověka i země, další energii jako nástroj v rukou člověka, který s ním nedokázal vždy dobře hospodařit, dále energii jako prvek integrálního lidského rozvoje a nakonec poukazuje na sílu duchovní - totiž na modlitbu, hledání smyslu a mezináboženský dialog.

Inaugurace EXPO 2017 v Astaně se uskuteční 9. června. Kardinála Turksona na ní doprovodí arcibiskup Francis Chullikatt, apoštolský nuncius v Kazachstánu, Kyrgystánu a Tádžikistánu, a představitelé místní církve. "Národní den" Svatého stolce v rámci výstavy připadne na 2. září.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.