Pokrytec je vždycky lichotník

6.6.2017 

Přetvářka není řeč vlastní Ježíšovi a není vlastní ani křesťanům. Pokrytec usmrcuje komunitu – kázal dnes papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Zdůraznil, že řeč křesťanů musí být hodnověrná, a varoval před pokrytectvím a pochlebováním.

V dnešní homilii položil papež důraz na slovo pokrytec, kterým Ježíš vícekrát označil učitele Zákona, „protože ukazují jedno a myslí si druhé, jak plyne ze samotné etymologie tohoto slova. Takoví učitelé promlouvají a posuzují, ale myslí něco jiného, přetvařují se.“

Pokrytectví není Ježíšova řeč. A není to ani řeč křesťanů. Křesťan nemůže být pokrytecký a pokrytec není křesťan. Je to zcela jasné. Ježíš používá toto adjektivum nejčastěji v souvislosti se zmíněnými lidmi. Podívejme se, jak si počinají pokrytci. Pokrytec je vždycky lichotník, někdy více někdy méně, ale je to lichotník.

Takoví se vskutku snaží Ježíšovi pochlebovat, pokračoval papež: „Pokrytci začínají vždycky lichocením, které spočívá jednak v nevyslovení pravdy a jednak v přehánění a podněcování marnivosti. Kdysi dávno – ilustroval papež – jsem poznal jednoho kněze opojeného lichocením, jehož se mu dostávalo. Byla to jeho slabost.

Pochlebování však začíná vždycky špatným úmyslem – vysvětloval dále - a právě to je případ těch učitelů Zákona, o kterých je řeč v dnešním evangeliu (Mk 12,13-17) a kteří se snažili Ježíše chytit za slovo. Začali lichotkou, aby mu pak položili otázku a chytili jej do léčky: »Je dovoleno platit daň císaři, nebo ne?«.“

Pokrytec má dvojí tvář. Avšak Ježíš, který věděl, že se přetvařují, říká jasně: »Co mě pokoušíte?Podejte mi denár, ať se podívám.« Ježíš odpovídá pokrytcům a ideologům vždycky realitou. Taková je skutečnost a všechno ostatní je pokrytectví či ideologie. A realita je takováto. Pán jim ukáže denár a s rozvážností, jež je Mu vlastní, odpovídá: »Co je císařovo, dávejte císaři« - realitou bylo, že denár měl na sobě císařův obraz - »a co je Boží, dávejte Bohu«.

Třetím aspektem přetvářky - dodal papež – je řeč podvodu. Je to stejná řeč, kterou had promlouval k Evě. Začíná lichocením, aby pak lidi zničil a dokonce jim vyrval osobnost a duši. Usmrcuje společenství. Když se ve společenství vyskytují pokrytci – varoval – je to obrovské nebezpečí, velmi nepěkné riziko. Pán Ježíš nám řekl: »Vaše řeč ať je: ano, ano – ne, ne. Co je nad to, je ze Zlého« (Mt 5,37).
Kolik jen zla působí církvi přetvářka – posteskl si papež a varoval před tímto smrtícím postojem.

Pokrytectví je schopné usmrtit komunitu. Sladce mluví a ohavně soudí. Pokrytec je vrah. Pamatujme si, že na začátku je lichocení, na které je třeba odpovědět realitou. »Nevyprávějte mi historky, realita je taková a taková.« A stejně s ideologií. Skutečnost je to a to. V posledku jde o řeč ďábla, který v komunitách rozsévá tuto dvouklannou řeč, aby je zničil. Prosme Pána ať nás opatruje, abychom neupadli do neřesti pokrytectví, přetvářky, která má špatné úmysly. Kéž nám Pán daruje tuto milost: Pane ať nikdy nejsem pokrytec, ať umím říkat pravdu a pokud ji říci nemohu, ať mlčím, ale ať nikdy, nikdy nejsem pokrytec.

Končil papež František dnešní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.