Modlitby po krádeži relikvií sv. Dona Boska

6.6.2017 

Relikvii je možné ukrást, ale nikdo nemůže vzít sv. Dona Boska ani nám, ani mnoha poutníkům, kteří každý den navštěvují tato místa – tak reagoval na páteční vloupání do baziliky v italském Castelnuovo rektor chrámu (foto), o. Ezio Orsini. Neznámí pachatelé odtud odnesli relikviář uchovávající mozkovou tkáň zakladatele kongregace salesiánů. Za vrácení relikvie se na svatodušní svátky modlila celá turínská arcidiecéze, jak k tomu vybídl místní ordinář, arcibiskup Cesare Nosiglia. Půl metru dlouhý relikviář v minulosti procestoval všechny obydlené světadíly.

O popularitě baziliky v obci, kde se sv. Jan Bosko v roce 1815 narodil, hovoří mluvčí piemontských salesiánů, o. Moreno Filipetto.

„Ve skutečnosti je důležité celé toto místo, celý komplex Pahorku Jana Boska, na kterém stojí jeho rodný dům. Sám papež Jan Pavel II. nás vybídl, abychom tu vytvořili jakési salesiánské Assisi, Assisii mladých lidí. Tady se Jan Bosko narodil, tady žil, odtud vyšel za svou touhou, která vyznačila směr jeho života. Toto místo se stalo velmi důležité, on sám se sem vracel s mladými, a nyní sem přijíždějí poutníci fascinovaní tímto světcem, světcem mladých lidí, který se i dnes dotýká srdcí a proměňuje je, aby se podílela na jeho poslání. A my jsme toho každý den svědky na Pahorku Jana Boska,“ říká o. Filipetto.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.