Američtí biskupové: Návrh rozpočtu je dokument morálního rázu

6.6.2017 

Federální rozpočet Spojených států je podle amerických biskupů dokumentem morálního charakteru. Píší o tom v listu adresovaném členům Kongresu Spojených států u příležitosti prezentace plánu pro federální rozpočet na rok 2018. „Právě rozpočet významně ovlivňuje rozvoj nebo stagnaci společného dobra v celém národě a ve světě,“ poznamenávají biskupové. Schválení rozpočtu je spojené s obtížným rozhodováním. Podle episkopátu se musí řídit morálními kritérii, která chrání lidskou důstojnost, lidský život a berou v potaz situaci nejchudších. „Rozpočet musí chránit pracující, kteří bojují o důstojný život pro sebe a své rodiny,“ čteme v listu.

S velkou kritikou se setkaly především návrhy omezující příspěvky na program zdravotní péče pro nejchudší „Medicaid“, a na potravinové lístky pro chudé. Navrhovaná omezení výdajů na různé sociální programy dosahují výše 1,5 miliardy dolarů.
Biskupové kladou rovněž důraz na diplomatickou činnost a využívání mezinárodních kontaktů k šíření míru. Vyjadřují přesvědčení, že výdaje na tuto činnost by neměly být redukovány. V závěru američtí biskupové, že jsou připraveni spolupracovat s představiteli obou politických stran na vypracování rozpočtu, který zredukuje deficit, bude chránit chudé a podporovat pokoj a společné dobro.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.