Papež na charismatické konferenci: Ducha svatého nelze zavřít do klece

4.6.2017 

V sobotu večer papež František vystoupil na závěr Mezinárodní charismatické konference, která se konala u příležitosti 50. výročí založení Katolické charismatické obnovy na římském hipodromu Circus Maximus za účasti 30 tisíc lidí ze 120 zemí. Papež pronesl obsáhlou promluvu a mimo jiné řekl:

Padesát let je životní moment vhodný k zastavení a reflexi. Je to chvíle k reflexi, život je v půli. A řeknu vám: je to chvíle, kdy je třeba jít dál s větší silou, nechat za sebou prach času, který se nakupil, děkovat za to, čeho se nám dostalo a čelit tomu novému s důvěrou v působení Ducha svatého!
Letnice dávají zrod církvi. Duch svatý, Otcův příslib oznámený Ježíšem Kristem, je Tím, kdo tvoří církev: nevěstu Apokalypsy, jedinou nevěstu – jak řekl pastor Traettino. Pán má
jedinou nevěstu.
Nejcennější dar, který jsme obdrželi, je křest. A nyní nás Duch vede cestou obrácení, která prochází celým křesťanským světem a představuje další důvod k tomu, aby se Katolická charismatická obnova stala privilegovaným místem cesty k jednotě!
Tento proud milosti je pro celou církev, nejenom pro někoho, a nikdo z nás není „pán“, zatímco všichni ostatní služebníky. Nikoli. Všichni jsme služebníky tohoto proudu milosti. Spolu s touto zkušeností neustále církvi připomínejte moc modlitby chval. Chvála je modlitbou uznání a díkůčinění za nezištnou lásku Boha. Možná se tento způsob modlitby někomu nelíbí, ale je jisté, že plně patří k biblické tradici. Žalmy, a potom David, který tancoval před Archou Úmluvy, pln jásotu... Neupadněme, prosím, jakožto křesťané do komplexu Míkal (srov. 2
Sam 6,16), která se styděla za Davida, když chválil Boha.
Jásot, veselí a radost jsou plody téhož působení Ducha svatého! Křesťan buď zakouší ve svém srdci radost anebo něco nefunguje; radost z hlásání dobré zvěsti evangelia.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY z vigilie Letnic na římském hypodromu Circus Maximus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.