Petrův nástupce: Papežská misijní díla potřebují obnovu

3.6.2017 

Petrův nástupce přijal v Klementinském sále Apoštolského paláce národní ředitele Papežských misijních děl. Sešlo se jich přibližně 170. Českou republiku zastupoval Leoš Halbrštát. Tyto instituce spadají pod vatikánskou Kongregaci pro evangelizaci národů. Papež František zahájil svoji promluvu zpříma: „Dobře znáte moji starost ohledně Papežských misijních děl, která jsou nezřídka jenom organizacemi, jež v papežově jménu shromažďují a rozdělují ekonomickou pomoc církvím, které jsou v nouzi. Vím, že usilujete o nové cesty, vhodnější a církevnější způsoby plnění svojí služby univerzální církvi. Nechme se tedy v tomto procesu nést naléhavou potřebou reformy také na přímluvu svatých ugandských mučedníků Karla Lwangy a druhů, jejichž liturgická památka připadá na dnešek.“

„K obnovení horlivosti a nadšení, duchovního pohonu apoštolské činnosti mnoha světců a mučedníků-misionářů – uvedl dále Petrův nástupce – jsem přijal váš návrh vyhlásit spolu s Kongregací pro evangelizaci národů měsíc říjen roku 2019 mimořádným časem modlitby a reflexe nad misijní činností (missio ad gentes). Vybídnu celou církev, aby se za dva roky během října zaměřila tímto směrem, protože touto dobou si budeme připomínat 100. výročí vydání apoštolského listu Maximum illud. V tomto významném dokumentu učitelského úřadu o misijním poslání papež Benedikt XV. připomněl, že svatost života je nezbytnou podmínkou účinnosti misií a položil důraz na potřebu sjednocení s Kristem, na přesvědčené a radostné sdílení božského nadchnutí hlásat evangelium a prokazovat milosrdnou lásku všem. Toto je pro dnešní misie podstatné více než kdykoli předtím“ – konstatoval papež František.

„Obnova – pokračoval dále - vyžaduje obrácení, a misijní poslání je třeba žít jako neustálou příležitost ke zvěstování Krista, aby jej dosvěčováním a sdílením našeho osobního setkání s Ním mohli potkat také ostatní. Církev se proto stále více musí stávat misijní církví, neboť podle slov bl. Pavla VI. z jeho encykliky Evangelii nuntiandi : »Církev začíná plnit toto své poslání tím, že nejprve evangelizuje sebe samu« (č.15),“ připomněl papež František.

V duchu tohoto učení bl. Pavla VI. se připomínka 100. výročí encykliky Maximum illud v měsíci řijnu roku 2019 má stát příhodným časem k tomu, aby modlitba, svědectví svatých mučedníků a misionářů, biblická a teologická reflexe, katecheze a misionářská charita přispěly k především k evangelizaci církve, která tak znovu najde svěžest a vroucnost své první lásky k ukřižovanému a vzkříšenému Pánu a bude věrohodně a účinně evangelizovat svět,“ zdůraznil Petrův nástupce na dnešním setkání s národními řediteli Papežských misijních děl.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.