Pást Boží stádce nikoli jako jeho vládci, nýbrž s pokorou

2.6.2017 

Ježíš svěřuje své ovce Petrovi, největšímu hříšníku, a vyzývá jej, aby pásl Boží lid v pokoře a lásce, navzdory svým omylům a hříchům, kázal dnes papež František při ranní mši v kapli Ducha sv. Domu sv. Marty. V homilii vykládal dnešní evangelium (Jan 21,15-19), ve kterém Ježíš rozmlouvá s Petrem na břehu Galilejského jezera – téhož jezera, od kterého jej k sobě povolal. Je to klidný a vyrovnaný dialog mezi přáteli, vysvětloval Svatý otec, který se odvíjí v atmosféře Pánova Zmrtvýchvstání. Ježíš svěřuje své ovce Petrovi a klade mu tři otázky – dotazuje se, zda jej miluje.

”Ježíš si vybírá největšího hříšníka mezi apoštoly – ostatní utekli, tento jej zapřel slovy: “Neznám ho”. Nyní se ho Ježíš ptá: “Miluješ mě více než ti zde?”. Volí si největšího hříšníka.”

Tato skutečnost – volba největšího hříšníka, který bude pást Boží lid – by nás měla přimět k zamyšlení, upozornil papež František. Ježíš po Petrovi žádá, aby jeho ovce pásl s láskou:

”Nepas je s pozdviženou hlavou jako veliký vládce, nikoli – pas pokorně, láskyplně, jako to činil Ježíš. Toto poslání Ježíš svěřuje Petrovi a přitaká tak jeho omylům a hříchům. Ihned po této rozmluvě totiž Petr uklouzl – pokouší se o něj zvědavost a ptá se Pána, co bude s druhým učedníkem, který šel za nimi. Pán mu ale řekl – navzdory svým hříchům a chybám jednej v lásce: “Tyto ovce nejsou tvoje, nýbrž moje. Miluj. Pokud jsi můj přítel, máš být také přítelem těchto ovcí.”

Papež připomenul okamžik, kdy Petr zradil Ježíše před služkou z veleknězova domu. Zradil jej se stejnou jistotou, v jaké prohlásil: “Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha”. Připomenul také, jak se vzápětí po zradě Ježíšův zrak zkřížil s Petrovým. Apoštol, který směle zapřel, byl také schopen hořce se rozplakat.

”A nakonec po celoživotní službě Pánu skončil stejně jako jeho Pán – na kříži. Ale nevychloubá se tím, jen prosí, aby byl ukřižován hlavou dolů. Tak je alespoň patrné, že není Pánem, nýbrž služebníkem. Toto si můžeme odnést z onoho velmi krásného, klidného, přátelského a také cudného dialogu. Kéž nám Pán stále uděluje milost, abychom kráčeli životem se skloněnou hlavou – vzpřímeně vzhledem k důstojnosti, kterou nám Bůh dodává, avšak s hlavou skloněnou kvůli vědomí, že jsme hříšníci. Jediným Pánem je Ježíš, kdežto my jsme služebníci.”

Zakončil papež František dnešní ranní kázání v Domě svaté Marty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.