Soul spoléhá na vatikánskou pomoc v diplomatických kontaktech se Severní Koreou

31.5.2017 

Papež projevil velký zájem o Koreu a tamní církev. Ujistil také o tom, že nový prezident Moon Jae-in bude ve Vatikánu vždy vítán jako milý host – řekl po návratu do své vlastni arcibiskup Hyginus Kim Hee-joong (foto), předseda tamního episkopátu.
Z pověření prezidenta republiky během své týdenní mise ve Vatikánu jednal o pomoci Svatého stolce v překonání krize mezi oběma Koreami. Moon Jae-in, který je sám katolíkem, adresoval Svatému otci v této věci zvláštní list. Arcibiskup Kim byl v této věci přijat papežem hned dvakrát. Po návratu do Soulu osobně informoval prezidenta o výsledcích své mise ve Vatikánu. V korejských dějinách nemá tato mise žádnou obdobu.
Korejci si uvědomují klíčovou roli vatikánské diplomacie v navázání vztahů mezi USA a Kubou nebo v mírových jednáních v Kolumbii. Doufají, že by Vatikán mohl i v jejich případě pomoci k otevření diplomatických kanálů s komunistickým režimem. Na znamení dobré vůle přistoupil prezident Moon na obnovení humanitární pomoci pro Severní Koreu prostřednictvím nevládních organizací.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.