P. Tymoteusz Szydło: Být s Kristem a vést lidi ke svobodě

30.5.2017 

V Bílsku - Bělé přijal minulou sobotu kněžské svěcení syn polské premiérky. Pětadvacetiletého Tymoteusze Szydła vysvětil v katedrále sv. Mikuláše místní ordinář Roman Pindel spolu s dalšími dvanácti jáhny této diecéze na pomezí Slezska a Malopolska. „Církev není politická strana a nemám v úmyslu hlásat žádné politické názory z ambonu,“ říká novokněz na okraj mediálního zájmu, které jeho svěcení vyvolalo. V rozhovoru, který poskytl katolickému týdeníku Gość Niedzielny (foto), vysvítá především jeho pohled na poslání kněze v dnešním světě.

Otcem rodiny jste čtyřiadvacet hodin denně a totéž platí pro kněze, ať je kdekoliv. Základem jeho života je být s Kristem, být poslán Kristem, to je nejkrásnější – říká P. Tymoteusz. Právě to bylo také také prvním povoláním apoštolů: být s Ním, a teprve potom sloužit, obracet a hlásat evangelium. Doufám, že můj život, a život celého mého ročníku, bude právě takovým bytím s Kristem – dodává novokněz.

Poslední rok přípravy na kněžství působil jako jáhen ve farnosti sv. Ondřeje v Osieku u Osvětimi. Mluví o této etapě svého dozrávání ke kněžství s vděčností. Přiznává, že kromě kněží, katechetů a vychovatelů, ho na cestě posilovali také hluboce věřící laici, kteří se nezdráhali mluvit o významu kněze ve svém životě.

Za své kněžské motto si zvolil slova z listu sv. Pavla Galaťanům „Osvobodil nás ke svobodě“ (srov. Gal 5,1). „Protože od svobody se odvíjí všechno a ke svobodě jsme byli Bohem stvořeni - vysvětluje P. Tymoteusz. – Jak známo, svobodě je potřeba se také učit a je možné o ni přijít. Mluvím o pravé svobodě, ne o politické či materiální, nýbrž o svobodě ducha. Velikým, jedním z největších úkolů dnešního kněze je vést lidi k této svobodě, protože žijeme ve světě, který zotročuje člověka na duchovní úrovni. My sami se často necháváme duchovně zotročovat. Služba Kristu před nás staví úkol přinášet lidem svobodu, aby objevovali, že mohou být ve svém srdci svobodní a jít za Bohem – pokud chtějí,“ dodává novokněz Tymoteusz Szydło.

„Ano, jsem jediným premiérem na světě, který má syna kněze,“ odpovídá na všetečné otázky novinářů Beata Szydło. „Nevidím v tom nic mimořádného, rodiče kolegů mého syna ze semináře vykonávají různá povolání... a mezi nimi je také premiérka polské vlády. Jsem stejná máma jako mámy jiných bohoslovců a kněží,“ říká dále. Prozrazuje také, že ji synovo rozhodnutí zpočátku zaskočilo. Měla obavy, zda je chlapec v devatenácti letech dostatečně zralý ke vstupu do semináře, přemlouvala ho nejprve ke studiu filosofie, v níž projevoval nadání. "Až zpětně jsme rozpoznali znamení, které nám Bůh dával a my jsme jim ještě nerozuměli," říká polská premiérka.
„Dnes už s jistotou vím, že si Pán Bůh Tymoteusze vybral, a my ho musíme ze všech sil podporovat na jeho krásné, ale obtížné a zodpovědné cestě. Mohu také říci, že díky Tymkovi se moje rodina přiblížila k Bohu. Je to dar, který jsme od něho dostali,“ vyznává Beata Szydło. Pokud jde o média, podotýká, že by měla ctít soukromí rodiny i rozhodnutí jejího syna, který se nechce angažovat ve veřejném životě. „Soustředí se na své povolání a chce je vykonávat dobře a zodpovědně,“ říká polská premiérka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.