Biskup Arborelius: mé jmenování poukazuje na malou církev, která roste navzdory sekularizaci

24.5.2017 

Mezi pěti biskupy, kteří na vigilii slavnosti sv. Petra a Pavla přijmou kardinálský biret, je také první rodilý Švéd, jenž od časů reformace zasedl na stockholmském biskupském stolci. Biskup Anders Arborelius (foto) je karmelitán a konvertita z luterství. Za rozhodnutím, díky němuž dostanou Švédové prvního kardinála v historii, vidí nedávnou Františkovu cestu do jeho vlasti. Přestože trvala pouhé dva dny, papež se při ní mohl přesvědčit, že tamní církev je nositelkou zvláštního svědectví. Rozvíjí se totiž v nepříznivých podmínkách sekularizované společnosti. Mimořádnou zkušenost má také v oblasti ekumenismu.
Stockholmský biskup prozradil, že ho o nominaci předem nikdo neinformoval. Když se o ní dozvěděl od jednoho z kněží, nechtěl uvěřit. Hovoří biskup Arborelius:

„Je to opravdu první takový případ v dějinách celé Severní Evropy. Dokonce ani ve středověku, kdy jsme byli veskrze katoličtí, jsme tu neměli žádného kardinála. Je na tom vidět, že František chová periferie v oblibě. Chce tímto způsobem ukázat, že také naše komunita, ačkoliv je malá, je důležitá v Božích očích. Důležitá je také naše zkušenost, vycházející z tohoto velice sekularizovaného prostředí, ve kterém ovšem církev nejen přežívá, nýbrž rozvíjí se. Počet katolíků roste. Je to zkušenost, která může být zajímavá i pro další země s katolickou tradicí,“
řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Arborelius.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.