Nepodléhejte rezignaci, žádal papež sestry Učednice Božského Mistra

22.5.2017 

“Nové víno do nových měchů” – pod tímto titulem probíhá v Římě generální kapitula Sester Učednic Božského Mistra (10.4.-28.5.), která si zvolila novou generální představenou, s. Micaelu Monettiovou. Kongregace tvoří součást Rodiny sv. Pavla a působí také v Brně. Ve Vatikánu její členky pracují na telefonické centrále, ve službě poutníkům a v liturgickém úřadě. Učednice Božského Mistra se klaní Ježíši v Nejsvětější Svátosti, modlí se a obětují za kněze a dbají na krásu liturgie. V neustálé adoraci se přimlouvají za potřeby církve a lidstva a odprošují zejména za hříchy spáchané sdělovacími prostředky. Petrův nástupce účastnicím generální kapituly popřál, aby jejich setkání přineslo bohaté evangelní plody v životě jejich institutu. Především pak plody společenství s ostatními členy paulínské rodiny, ale také jinými charismaty.

”Nastal okamžik součinnosti se všemi zasvěcenými osobami, abychom přijali bohatství ostatních charismat a poskytli je do služby evangelizaci, přestože zůstaneme věrni své identitě. Nikdo nevybuduje budoucnost v izolaci anebo pouze vlastními silami. Vyzývám vás proto, abyste pěstovali dialog a společenství s ostatními charismaty a potírali sebeuzavřenost. Je ošklivé, když je řeholník nebo řeholnice autoreferenční a stále se shlíží v zrcadle.”

Generální kapitula je časem naslouchání Pánu, který k nám promlouvá ve znameních doby, což vyžaduje otevřenost mysli a srdce, pokračoval Svatý otec a nabídl několik nástrojů ke klidné konfrontaci bez předsudků. V prvé řadě jmenoval naslouchání spojené se sdílením a dále rozlišování.

”Otevírá se před námi moře možností. Kultura, do které jsme ponořeni, nám všechny předkládá jako dobré a platné. Pokud však nechceme podlehnout zappingu a někdy také kultuře smrti, musíme si navyknout na rozlišování a jeho formaci. Nepřestávejte se dotazovat osobně ani v komunitě: Pane, co ode mne chceš? Pane, co od nás chceš?”

Kapitula zároveň slouží k obnovení poddajnosti Duchu, který povzbuzuje proroctví. Papež vyzdvihl tuto nezcizitelnou hodnotu zasvěceného života, která je účastí na Kristově prorockém poslání. Znamená to stávat se odvážně a současně pokorně hlasem Božím, který vystupuje proti zlu a hříchu. Svatý otec upozornil zejména na prvořadé proroctví radosti.

”Má to být pravá radost, nikoli její maska. Evangelizace vyplývající z přesvědčení o Ježíšově dobré zvěsti je pro všechny radostí. Oddaluje sžíravou rezignaci, pocházející z lenosti, která zatvrzuje duši. Nepoddávejte se trpně osudu, ale buďte radostné. Ďábel vám bude našeptávat – je nás málo. Máme málo povolání, a pak se s protaženými obličeji vytratí radost a nastoupí rezignace. Takto nelze žít – nadějí Ježíše Krista je radost.”

Křesťanské naději, která je pro zasvěcené osoby zavazující, protože jsou povoláni obhájit její důvody, Petrův nástupce věnoval závěr své promluvy.

”Nepřidružujte se k prorokům zkázy, kteří tolik škodí církvi a zasvěcenému životu. Nepodlehněte pokušení malátnosti a zoufalství, jako apoštolové v Getsemanech. Posilněte své povolání “ranních hlídek” (Iz 21,11-12), abyste druhým mohli hlásat, že svítá. Probuďte svět, prosyťte světlem budoucnost! Stále s úsměvem a za trvalé radosti a naděje.”

Vybízel papež František kongregaci Učednic Božského Mistra při dnešní audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.