Papež: Mít se navzájem rádi není samozřejmost

21.5.2017 

Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže Františka před velikonoční mariánskou modlitbou Regina Caeli. Petrův nástupce komentoval dnešní evangelium (Jan 14,15-21) a v samotném závěru řekl:

Pokud existuje postoj, který nikdy není snadný, a není samozřejmý ani pro křesťanské společenství, pak je to umění mít se rádi, milovat se podle Pánova příkladu a s Jeho milostí. Rozdílnost, domýšlivost, závist a rozkol někdy zanechávají stopu i na sličné tváři církve. Společenství křesťanů by mělo žít Kristovu lásku, ale právě tam „strká nos“ ten Zlý a my se někdy necháváme oklamat. Nejvíce na to doplatí lidé duchovně nejslabší. Kolik se jich – a vy některé z nich znáte – kolik se jich vzdálilo, protože necítili, že jsou přijímáni, chápáni a milováni. Kolik se jich vzdálilo například z nějaké farnosti či komunity kvůli klevetění, žárlivostem a závisti, s nimiž se tam setkali. Ani pro křesťana není umění milovat darem získaným jednou pro vždy. Každý den je třeba znovu začínat a cvičit, aby láska k bratřím a sestrám, které potkáváme, zrála a očišťovala se od oněch omezení či hříchů, které ji činí částečnou, sobeckou, sterilní a nevěrnou. Každý den je třeba se učit umění lásky. Slyšte: denně je třeba se učit umění lásky, každý den je třeba se trpělivě učit v Kristově škole, každý den je třeba odpouštět a hledět na Ježíše za pomoci onoho „Obhájce“ a „Utěšitele“, kterého nám Ježíš poslal a kterým je Duch svatý.
Panna Maria, dokonalá učednice svého Syna a Pána ať nám pomáhá být vždycky poddajní Parakletovi, Duchu pravdy, abychom se denně učili milovat se jako nás miloval Ježíš.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže před Regina Caeli je ZDE

Po hlavní promluvě papež František věnoval pozornost dění ve Středoafrické republice:

Bohužel přicházejí bolestné zprávy ze Středoafrické republiky, kterou nosím v srdci zejména od své návštěvy v listopadu 2015. Ozbrojené střety vedly k mnoha ztrátám na lidských životech, mnohé lidi přiměly k útěku a ohrožují mírový proces. Jsme nablízku obyvatelům a biskupům a všem, kdo se zasazují o dobro lidí a za mírové soužití. Modlím se za zemřelé a raněné a znovu vybízím: ať utichnou zrbaně a převládne dobrá vůle k dialogu, aby se této zemi dostalo míru a rozvoje.

Potom zaměřil pozornost k Číně:

Nadcházejícího 24. května se všichni duchovně spojíme s věřícími katolíky v Číně u příležitosti Blahoslavené Panny Marie Pomocnice křesťanů, ctěné ve svatyni Šešan v Šanghaji. Čínským katolíkům pravím: pozvedněme zraky k Marii, naší Matce, aby nám pomohla rozpoznat Boží vůli, pokud jde o konkrétní situaci církve v Číně a podpořila nás ve velkodušném přijetí Jeho plánu lásky. Maria nám dodává odvahu, abychom nabídli svůj osobní vklad do společenství věřících a k harmonii celé společnosti. Nezapomínejme dosvědčovat víru modlitbou a láskou a vždycky si zachovat otevřenost pro setkání a dialog.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.