Papež oznámil jmenování pěti nových kardinálů

21.5.2017 

Petrův nástupce dnes po společné modlitbě Regina Caeli oznámil konání kardinálské konzistoře spojené se jmenováním nových kardinálů:

Drazí bratři a sestry, rád bych vám oznámil, že na středu 28. června svolávám konzistoř za účelem jmenování pěti nových kardinálů. Jejich původ z různých částí světa je výrazem katolicity církve rozšířené po celém světě a udělení titulárního kostela či diakonie v tomto městě vyjadřuje příslušnost kardinálů k římské diecézi, která podle známého výrazu sv. Ignáce Antiochijského „předsedá v lásce“ všem církvím.
Ve čtvrtek 29. června na slavnost sv. Petra a Pavla budu koncelebrovat mši svatou spolu novými kardinály a kardinálským kolegiem, s novými metropolitními arcibiskupy, biskupy a několika kněžími.
Zde jsou jména nových kardinálů:

1. Mons. Jean Zerbo, arcibiskup Bamako, Mali.
2. Mons. Juan José Omella, arcibiskup Barcelony, Španělsko.
3. Mons. Anders Arborelius, OCD, biskup Stockholmu, Švédsko.
4. Mons. Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, titulární biskup Aquaenovensis in Proconsulari, apoštolský vikář Paksé, Laos.
5. Mons. Gregorio Rosa Chávez, titulární biskup Mulli, pomocný biskup arcidiecéze San Salvador, Salvador.

Svěřme nové kardinály do ochrany sv. Petra a Pavla, aby byli na přímluvu knížete apoštolů autentickými služebníky církevního společenství a na přímluvu Apoštola národů radostnými hlasateli evangelia na celém světě, a aby mne svým svědectvím a svou radou intenzivněji podporovali ve službě římského biskupa, všeobecného pastýře církve.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.