Mezinárodní vojenská pouť do Lurd

20.5.2017 

Na známém francouzském poutním místě začala mezinárodní vojenská pouť, kterou už 59 let organizuje francouzská armáda. Letos se jí účastní 12 tisíc lidí ze 40 zemí. Zváni jsou vojáci ze všech zemí, s nimiž Francie udržuje diplomatické vztahy. Nechybí ani delegace vatikánských ozbrojených složek, tedy švýcarské gardy.
Pouť vznikla krátce po II. světové válce jako svědectví míru a smíření. Prvními poutníky byli totiž francouzští a němečtí vojáci. Jak poznamenává organizátor pouti P. Arnault Berrone, letošní setkání vojáků v Lurdech má výjimečný charakter. Po sérii teroristických útoků totiž Francouzi vnímají, že jsou ve válečném stavu a že válka probíhá dokonce na jejich území. Proto také s novou silou vstupuje do povědomí vnímání vojáka jako toho, kdo navrací a zaštiťuje mír:

„Účastníme se rozkouskované světové války, jak říká papež František. A my vojácí víme, že bez ohledu na šarži nebo svěřený úkol musíme budovat pokoj. Nikdo z nás se neúčastní vojenských operací z vlastní iniciativy, nýbrž z pověření občanské vlády a společnosti, které sloužíme. Kromě toho vojáci nemají rádi válku. Víme, jak velké rány působí. Sám jsem byl více než pět let kaplanem ve vojenské nemocnici na Blízkém východě a každý den jsem sloužil raněným. Mnoho raněných se účastní také naší pouti. Jsou to vojáci s fyzickými i psychickými postiženími. Dáváme tím také najevo, že váleční invalidé jsou stálými členy naší vojenské komunity. Bratrství vojáků je v tom velmi silné. Vojáci doprovázejí své zmrzačené kolegy. Někteří přijíždějí právě kvůli nim, dokonce i když nejsou příliš praktikujícími křesťany. Každý z nás ví, že může padnout nebo být poznamenán ve službě vlasti či službě míru.“

O své blízkosti ujistil účastníky pouti také Svatý otec. Ve svém poselství papež vyjádřil uznání všem vojákům, kteří se účastní mírových misí. Přislíbil také svou modlitbu za padlé a raněné a jejich rodiny.
Zvláštním hostem letošní pouti vojáků do Lurd je irácký patriarcha Louis Sako.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.